NS-conducteur aangevallen met mes door zwartrijdster

AMSTERDAM, 3 JAN. Een conducteur van de NS is gisteravond in de trein van Utrecht naar Amsterdam gewond geraakt toen een 21-jarige vrouw zonder geldig plaatsbewijs hem met een mes aanviel. De vrouw, die weigerde haar naam te geven, sloeg de conducteur met het mes in zijn gezicht terwijl de trein Amsterdam binnenreed.

Bij het Amstelstation stapte de vrouw uit, achtervolgd door de conducteur. Op het perron werd zij aangehouden door een agent van de spoorwegpolitie. Het publiek moest de hevig bloedende conducteur in bedwang houden. De vrouw is voor verhoor aan de politie overgedragen.

Directeur B. Smit van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam waarschuwde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak dat maatregelen om het zwartrijden tegen te gaan de toenemende agressie in het openbaar vervoer niet kunnen oplossen.

Het handhaven van de openbare orde en het tegengaan van maatschappelijke agressie moet volgens Smit een taak van de politie blijven. De inzet van meer controlerend personeel, met name in de Amsterdamse trams, zou voor de veiligheid van het personeel en de passagiers niet meer zijn dan “een goede korte-termijnmaatregel”. De directeur vindt het wel verheugend dat de problematiek van het zwartrijden en de agressie in het openbaar vervoer zo “onverwacht snel op de politieke agenda is gekomen van rijk en gemeente”.