Kosto zal Canada om uitlevering van Luitjens vragen

DEN HAAG, 3 JAN. Staatssecretaris Kosto (justitie) gaat Canada vragen om uitlevering van de - van oorsprong Nederlandse - oorlogsmisdadiger Luitjens.

Dat heeft hij gisteren geantwoord op vragen in de Tweede Kamer. Sinds een maand is er een nieuw uitleveringsverdrag tussen Nederland en Canada. Daardoor kan een uitleveringsverzoek nu wel resultaat opleveren. Vroeger was een dergelijk verzoek bij voorbaat kansloos. Luitjens (72) werd in 1948 bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens “hulp aan de vijand”. Zijn misdaden leverden hem de bijnaam “Schrik van Roden” op. In 1961 dook hij op in Canada, waar hij het Canadese staatsburgerschap kreeg. Ruim drie jaar geleden besloot het Canadese ministerie van buitenlandse zaken de nationaliteitskwestie aan de rechter voor te leggen. Die kwam eind vorig jaar tot de uitspraak dat Luitjens de Canadese nationaliteit ten onrechte had verworven. Daarop ontnam de regering hem zijn staatsburgerschap. Luitjens kan volgens de huidige regelgeving in beroep gaan tegen uitwijzing uit Canada en tegen uitlevering aan een bepaald land. Mocht Luitjens uitgeleverd worden, dan gaat hij hier naar de gevangenis.