Kohl wil dat Duits gepaste plaats krijgt binnen de EG

BONN, 3 JAN. Bondskanselier Kohl heeft de Europese Gemeenschap gevraagd de Duitse taal een even groot gewicht te geven als het Frans en het Engels. Een woordvoerder van Kohl zegt dat de bondskanselier afgelopen herfst een brief van die strekking heeft geschreven aan de voorzitter van de Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de EG, Jacques Delors. Hij zegt niet te weten of dit al tot een beslissing heeft geleid.

Het verzoek wordt bekend op een moment dat Duitsland zijn invloed in Europa vergroot, soms tot ongenoegen van zijn EG-partners.

“We hebben altijd al een probleem gehad dat Frans en Engels op de eerste plaats komen als het om EG-documenten gaat”, aldus de woordvoerder. “Wij willen dat het Duits zijn gepaste plaats krijgt.”

De EG kent als officiële talen alle talen van de lidstaten, maar in de praktijk wordt vooral met het Frans en in toenemende mate met het Engels gewerkt. Maar sinds de vereniging van de Bondsrepubliek en de DDR is het Duitse taalgebied het grootste in de Gemeenschap.

Over uitbreiding van het aantal Duitse Europarlementariërs, een ander Duits verzoek, is nog niet besloten. (AP)