Justitie wijst drie Somaliërs uit

SCHIPHOL-OOST, 3 JAN. Justitie heeft gisteravond twee asielzoekers uit Somalië teruggestuurd naar Kenia.

De twee maakten deel uit van een groep van zeventien Somaliërs op Schiphol-Oost die hun land zijn ontvlucht wegens de burgeroorlog. Via het buurland Kenia kwamen zij naar Nederland. Een derde Somalische asielzoeker die gisteren op het vliegtuig zou worden gezet werd geweigerd door de gezagvoerder van het toestel omdat hij zich te veel verzette tegen zijn uitwijzing, aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie.

De vereniging VluchtelingenWerk heeft de uitwijzing van de Somaliërs afgewezen. De groep is sinds oudejaarsdag in hongerstaking en heeft gedreigd te zullen stoppen met drinken. Volgens VluchtelingenWerk is het lot van de Somaliërs in Kenia uiterst onzeker. Kenia heeft al laten weten dat de vluchtelingen uit Nederland niet welkom zijn. Dus zouden zij opnieuw naar Nederland kunnen worden gestuurd, zo zegt VluchtelingenWerk.

Volgens het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken bestaan inmiddels afspraken tussen Kenia en het VN-bureau voor vluchtelingen (UNHCR) over de opvang van Somalische vluchtelingen in Kenia. Volgens VluchtelingenWerk heeft het UNHCR van de Keniase regering nog geen garanties gekregen over de opvang van Somaliërs en bestaat de kans dat zij worden teruggestuuurd naar Somalië.

Zij mogen volgens het VN-vluchtelingenverdrag niet worden teruggestuurd naar hun eigen land zolang er een gegronde vrees voor vervolging bestaat. Veel Somaliërs worden in Nederland gedoogd zolang de situatie in hun geboorteland onrustig is. In Nederland verblijven momenteel ongeveer 7.500 vluchtelingen uit Somalië.