In Kroatië moet vanavond nieuw bestand ingaan

LJUBLJANA, 3 JAN. In Kroatië moeten vanavond de wapens zwijgen: gisteren werd een nieuw bestand - het vijftiende sinds het begin van de oorlog - bereikt.

De Kroatische minister van defensie, Susak, en de federale generaal Raseta, zetten gisteren onder toeziend oog van VN-afgezant Cyrus Vance in Sarajevo hun handtekening onder een overeenkomst voor een "absoluut" staakt-het-vuren. Het staakt-het-vuren zou om zes uur ingaan.

Beide partijen hebben toegezegd dat zij wanneer de tegenpartij het vuur opent dat niet zullen beantwoorden. Ook is overeengekomen dat vliegtuigen van de federale luchtmacht zich niet meer in het Kroatische luchtruim mogen begeven. Kroatische, federale en Servische eenheden moeten zich uit de crisisgebieden terugtrekken om plaats te maken voor een VN-vredesmacht.

Vance zei optimistisch te zijn over het welslagen van het nieuwe bestand. “We hebben nu een concreet vredesplan waar zowel de politieke als militaire leiders mee hebben ingestemd”, zei hij.

In politieke kringen in Zagreb is verontwaardigd gereageerd op de Servische interpretatie van het woensdag overeengekomen VN-vredesplan. Het Joegoslavisch-Servische persbureau Tanjug berichtte dat ook na de komst van een VN-vredesmacht het bestuur in de door het federale leger en Servische milities ontruimde gebieden in Kroatië in handen zal blijven van Serviërs, de leiders van de oorspronkelijke Servische bewoners.

In Sarajevo voerde Vance gisteren ook gesprekken met de president van Bosnië en leider van de Bosnische moslims, Alija Izetbegovic, en met de leiders van de Kroaten en Serviërs in deze republiek. Hij kwam met hen overeen dat aan de grenzen van Bosnië met Kroatië, Servië en Montenegro onbewapende militaire waarnemers zullen worden gestationeerd.