Hoofdverdachte zaak Fagel veroordeeld tot twaalf jaar gevangenis

UTRECHT, 3 JAN. De rechtbank in Utrecht heeft vanmorgen de 25-jarige M.O. uit Nijmegen veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord op restauranthouder G. Fagel. Twee andere verdachten werden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

De rechtbank beschouwt M.O. als het brein achter de inbraak in restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin, in juni 1989, waarbij Fagel werd doodgeschoten. De rechtbank overwoog in haar vonnis dat O. weliswaar niet bij het dodelijk schot aanwezig was, maar gezien zijn betrokkenheid bij de zaak - het leveren van munitie, het geven van instructies en het rijden van de auto naar de plaats van het misdrijf - een zware straf verdient. “Hij heeft een essentiële rol gespeeld”, aldus de rechtbank “uit louter winstbejag en met veronachtzaming van het leven van anderen heeft hij aangezet tot dit misdrijf”. De rechtbank rekende het O. zwaar aan dat hij daarbij “uitgerekend twee drugsverslaafden had ingeschakeld” en de opdracht had gegeven tot schieten indien het masker van de twee inbrekers zou worden afgerukt.

De 21-jarige S.Z., die Fagel neerschoot toen deze hem in zijn slaapkamer betrapte, werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De 27-jarige E.L., die aanwezig was toen het schot werd gelost, is eveneens veroordeeld tot tien jaar celstraf. Officier van justitie J. van Hout had respectievelijk twaalf jaar, acht jaar plus tbs en tien jaar geëist.

De advocaten van O. en L., mr. A. Moszkowicz en mr. R. van der Velde, hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. De advocaat van Z., mr. H. van der Linden, moet nog met zijn cliënt overleggen of hij hoger beroep aantekent. Moszkowicz, wiens cliënt steeds heeft ontkend iets met de zaak te maken te hebben, zal in hoger beroep weer vrijstelling vragen, omdat hij vindt dat er ten aanzien van zijn cliënt onvoldoende bewijs is.