Hagen verkoopt belang in veerdienst

ROTTERDAM, 3 JAN. Marine Investments, de beleggingsmaatschappij van de Noor Torstein Hagen, heeft haar 25 procents belang in Irish Continental Group (ICG) verkocht. ICG is de moedermaatschappij van Ferry Holding Company, een Ierse veerdienst. Met deze transactie heeft Hagen 4,5 miljoen gulden verdiend.

Hagen ontving voor zijn aandelenpakket in totaal 13,8 miljoen gulden. Hij kan dit geld gebruiken om zijn belang in het Rotterdamse transportconcern van 27 procent verder uit te breiden.

De Noor aast al geruime tijd op een plaats in de raad van commissarissen van Nedlloyd. Hij zegt dat ook andere aandeelhouders, die een kwart van de Nedlloyd-aandelen in handen hebben, achter zijn kandidatuur staan. Deze maand zal de raad een beslissing nemen over de benoeming van twee nieuwe commissarissen, zo heeft Nedlloyd laten weten.

Het transportconcern zegt “een constructieve dialoog” met Hagen te voeren. In eerste instantie stond Nedlloyd wat huiverig tegenover Hagen. Hij zou uit speculatieve overwegingen in Nedlloyd zijn gestapt.

Marine Investments verkocht de aandelen van Ferry Holding Company aan institutionele beleggers voor 1,1 Ierse pond (ongeveer drie gulden) per stuk. De beleggingsmaatschappij had de aandelen gekocht voor 0,65 Ierse pond. Op deze manier maakte Hagen omgerekend 4,5 miljoen gulden winst.

De Irish Continental Group kocht onlangs haar belangrijkste concurrent, B & I-line, van de Ierse staat. Door deze overneming heeft ICG bijna een monopoliepositie op de veerdiensten in Ierland.

Hagen heeft al in maart van vorig jaar laten weten dat hij vindt dat Nedlloyd haast moet maken met het afstoten van bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren. Nedlloyd concentreert zich op wereldwijde containerlogistiek en wegtransport en distributie in Europa.