Frankrijk stuurt extra soldaten naar Tsjaad

N'DJAMENA, 3 JAN. Frankrijk heeft nog eens 450 militairen naar Tsjaad gestuurd in verband met “gewapende acties van ongecontroleerde bendes, die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de burgerbevolking”.

In het kader van een samenwerkingsakkoord tussen Tsjaad en Frankrijk waren er tot dusver al 1.200 Franse militairen in dat land gelegerd, die gestationeerd zijn in de hoofdstad N'Djamena en in de stad Abéché. Een deel van de Franse militairen is uit het Afrikaanse land Ivoorkust overgevlogen.

De komst van meer Franse troepen houdt verband met berichten dat militairen die loyaal zijn aan de eind 1990 verdreven president Hissène Habré de plaatsen Bol en Liwa na zware gevechten zouden hebben ingenomen. De regering van Tsjaad heeft weliswaar bevestigd dat deze steden de afgelopen twee dagen zijn aangevallen, maar niet dat ze ook in handen van de opstandelingen zijn gevallen. Wel heeft het leger van Tsjaad de veiligheidsmaatregelen rondom de hoofdstad verscherpt, omdat het kennelijk een aanval op N'Djamena vreest.

Franse militaire functionarissen in N'Djamena menen dat het vooralsnog om acties van ongeorganiseerde groepen gaat en zijn nog niet direct overtuigd van een directe betrokkenheid van troepen van Habré. Volgens diplomatieke bronnen gaat het echter wel degelijk om troepen die loyaal zijn aan Habré en onder leiding staan van Goukoni Get, een van de vroegere medewerkers van Habré. Ze zouden om het Tsjaadmeer heen in de richting van de hoofdstad oprukken.

Naar verluidt kampt het regeringsleger van Tsjaad met grote logistieke problemen. Ook het moreel van de militairen zou niet hoog zijn, omdat velen al sinds november geen soldij meer hebben ontvangen. Officiële cijfers over aantallen slachtoffers zijn er niet, maar de Franse radio spreekt van honderden gewonden die in ziekenhuizen van N'Djamena zouden zijn binnengebracht.

In 1986 steunde Frankrijk het regime van Habré tegen aanvallen van Libië. Déby bracht in 1990 Habré ten val met steun van Libië. Déby beloofde hervormingen, maar daar is het nog niet van gekomen. Een poging tot een staatsgreep in oktober werd door Déby onderdrukt.