Ford: dit jaar herstel verkoop

LOS ANGELES, 3 JAN. Ford Motor Company, na General Motors de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, verwacht in 1992 een herstel van de autoverkoop in de VS. Ford denkt dit jaar op de thuismarkt 13,5 miljoen auto's te verkopen. Dat is 8 procent meer dan in 1991, toen circa 12,5 à 12,6 miljoen exemplaren werden afgezet. Dat maakte de vice-president van Ford, Rober Rewey, vandaag in Los Angeles bekend.

De uitspraak van Rewey is vooral opmerkelijk omdat de grote Amerikaanse autofabrikanten het afgelopen jaar forse verliezen hebben geboekt. Vooral op de thuismarkt moesten zij het afleggen tegen de Japanse concurrentie, die kleinere en goedkopere wagens op de markt bracht.

Ford voerde het afgelopen jaar een drastische reorganisatie door. In februari van het vorig jaar maakte topman Harold Poling een kostenverlagingsprogramma bekend van 3 miljard dollar, waarbij ontslagen onvermijdelijk bleken.

Over de eerste negen maanden leed Ford een verlies van 1,78 miljard dollar tegenover een winst van 1,38 miljard in dezelfde periode het jaar daarvoor. De omzet verminderde van 73 miljard dollar tot 66 miljard dollar. Ook in het vierde kwartaal van 1991 zal volgens Poling verlies worden geleden.