Bonn: ambassades EG in republieken

BONN, 3 JAN. De landen van de Europese Gemeenschap zouden gezamenlijke ambassades moeten openen in voormalige Sovjet-republieken.

Dit oppert de Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, in een interview met de “Mitteldeutschen Zeitung”, dat zaterdag wordt gepubliceerd. Genscher zegt dat de gezamenlijke ambassades de kans bieden om het gemeenschappelijk buitenlands beleid ook institutioneel en organisatorisch te bevorderen en het vermogen om gezamenlijk op te treden te vergroten. “Bovendien levert het ons ook besparingen op personeel en andere kosten op zonder dat onze belangen worden verwaarloosd”, verklaart Genscher. Volgens de minister zal Bonn, als niet alle twaalf EG-staten tot zo'n stap bereid zijn, in ieder geval met landen, die belangstelling hebben, apart de plannen uitwerken. Hij geeft echter de voorkeur aan EG-ambassades. (ANP