Automatiseerder Neways koopt dochters Philips

ROTTERDAM, 3 JAN. Het automatiseringsbedrijf Neways Electronics in Nuenen heeft per 1 januari twee ondernemingen met samen ruim driehonderd werknemers van Philips overgenomen. Daarover hebben partijen gisteren overeenstemming bereikt.

De twee activiteiten die Philips afstoot, zijn de elektronicamontage van PME Leeuwarden en "Modules and Subassemblies' van Philips Heerlen, zo heeft Neways bekendgemaakt. Neways, met een krappe 400 werknemers, wordt door de overneming bijna tweemaal zo groot.

De twee Philips-bedrijven produceren hoogwaardige modules en deelsystemen (printplaten en dergelijke) voor derden en voor Philips zelf. In Leeuwarden werken ongeveer 140 en in Heerlen circa 180 personen. De overneming heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, aldus Neways.

Neways en Philips dachten in mei vorig jaar nog aan oprichting van een houdstermaatschappij waarin Neways dan een meerderheidsbelang zou nemen. Daarin zou Neways ook de eigen werkmaatschappij Neways Electronics (100 werknemers) onderbrengen. Op den duur zou Neways volledig eigenaar moeten worden.

“Bij de afrondende besprekingen werd duidelijk dat de overdracht net zo goed in één slag kon gebeuren”, aldus een woordvoerder van Philips. Over het waarom van die conclusie wil Philips niets meedelen. Ook de verkoopprijs moet onbekend blijven.

Neways wil met de overneming de eigen groeimogelijkheden versterken en vooral de winstgevendheid van de divisie elektronica opvoeren. Neways verwacht door de overneming zijn omzet bijna te verdubbelen ten opzichte van het afgelopen jaar. De omzetgroei van het automatiseringsbedrijf bedroeg over 1991 naar schatting vijf procent.

Exacte cijfers over de winst over het voorbije jaar kan Neways nog niet geven. Gerekend wordt op een resultaat over het tweede halfjaar dat in dezelfde orde van grootte ligt als in de eerste helft. Toen kwam de winst uit op 3 ton, een forse daling tegenover de winst van 1 miljoen gulden die in de eerste helft van 1990 werd geboekt.