Vance werkt aan bestand; Vredesplan Joegoslaviëgeaccepteerd

LJUBLJANA, 2 JAN. De leiders van Kroatië en Servië en de federale minister van justitie hebben ingestemd met een VN-vredesplan voor Joegoslavië, opgesteld door VN-afgevaardigde Cyrus Vance.

Het akkoord zou, als er eenmaal een duurzaam bestand is, kunnen leiden tot de legering van een 10.000 man sterke VN-troepenmacht in Kroatië.

Volgens Vance is overeengekomen dat het federale leger en de Kroatische Nationale Garde zich uit de crisisgebieden in Kroatië (West- en Oost-Slavonië en Krajina) terugtrekken en dat Servische milities in deze gebieden hun wapens bij de VN-vredesmacht inleveren.

De crisisgebieden worden onder controle van de VN geplaatst. De VN-vredesmacht zal in de crisisgebieden blijven tot er een politieke oplossing gevonden is voor het Kroatisch-Servische conflict.

Delegaties van Kroatië, Servië en het federale leger praten vandaag onder leiding van Vance in Sarajevo over de technische en militaire details van een staakt-het-vuren. Vance wilde gisteren geen datum noemen voor de komst van de VN-vredesmacht.

Waarnemers spraken gisteren van een opmerkelijke doorbraak. Vance, zo zeiden zij, is er in geslaagd Servië te bewegen tot terugtrekking van zijn troepen uit Kroatië. In ruil daarvoor heeft Vance beloofd dat de blauwhelmen in Kroatië blijven tot er een politieke oplossing is gevonden. De Kroatische president Tudjman heeft zijn eis opgegeven dat er naast blauwhelmen ook Kroatische politie in de crisisgebieden gestationeerd moet worden.

“Alles is nu afhankelijk van het resultaat van de onderhandelingen in Sarajevo: wanneer we geen overeenstemming bereiken over een staakt-het-vuren komen er geen VN-troepen”, aldus een Kroatische regeringswoordvoerder gisteravond.

En gevochten wordt er nog steeds. Toen dinsdagnacht om twaalf uur in de rest van de wereld het nieuwe jaar met vuurwerk werd ingehaald, werd in Novska de hemel verlicht door granaten uit de kanonnen van het federale leger. Ook Sisak en Karlovac waren dinsdagnacht het doelwit van de federale artillerie. Een woordvoerder van het federale leger zei gisteravond dat Kroatische eenheden als eerste het vuur openden en Vance stelde dat beide partijen het staakt-het-vuren breken.

De eerste doden van 1992 vielen in Zadar, in Noord-Dalmatië, waar tanks van het federale leger de buitenwijken beschoten. Er vielen drie doden en veertien gewonden. Dinsdag en gisteren werd er in 25 Kroatische steden luchtalarm gegeven. De federale luchtmacht bombardeerde de steden Daruvar, Vinkovci, Novska, Sisak, Karlovac en Otocac.

    • Theo Engelen