Tientallen gewonden bij jaarwisseling

AMSTERDAM, 2 JAN. Tijdens de jaarwisseling zijn enige tientallen mensen gewond geraakt ten gevolge van brand, vechtpartijen en onverantwoord gebruik van vuurwerk. Volgens de meeste politiekorpsen is de oudejaarsnacht overigens rustiger verlopen dan voorgaande jaren.

Brand door vuurpijlen heeft voor enkele miljoenen guldens schade aangericht. In Rijswijk en Alphen aan den Rijn moest de mobiele eenheid optreden tegen relschoppers. In Amsterdam pleegde een 21-jarige man zelfmoord nadat door de explosie van een zelfgemaakte vuurwerkbom zijn hand was afgerukt.

In Haarlem raakten zeven mensen gewond toen in een woning door een sigarettenpeuk een grote partij vuurwerk tot ontploffing kwam. Volgens het brandwondencentrum Beverwijk is het vuurwerkletsel dit jaar echter minder omvangrijk en minder ernstig. Een woordvoerder van de Stichting Ideële Reclame (SIRE) wijt het kleinere aantal gewonden ten gevolge van misbruik van vuurwerk mede aan de intensieve waarschuwingscampagne die de stichting voerde.

Volgens de Haagse politie was het dit jaar “de rustigste jaarwisseling sinds jaren”. De afgelopen twee jaarwisselingen was Den Haag nog het toneel van rellen en geweldpleging. Er werden dit jaar minder mensen opgepakt en er is minder schade aangericht dan vorig jaar.

Pag 3:

In hele land veel schade door branden

De Haagse politie, met zeshonderd mensen op de been, verrichtte zestig arrestaties. De brandweer rukte zestig maal uit. Drie agenten raakten licht gewond bij confrontaties met groepen Hagenaars.

In Rijswijk deed zich een confrontatie voor tussen de politie en ongeveer tweehonderd jongeren, die de agenten bekogelden met stenen. De ME moest optreden om de jongeren te verspreiden. Zes agenten raakten licht gewond; er werden zes arrestaties verricht. Ook in Alphen aan den Rijn kwam de ME in actie toen jongeren stenen naar auto's gooiden. Twee agenten raakten licht gewond. Daar werden twee arrestaties verricht.

In Noordwijk ontstond een miljoen gulden schade nadat een vuurpijl brand had veroorzaakt in twee restaurants en dertien appartementen. Ook de zijgevel van hotel Oranje werd beschadigd. Uit voorzorg werden de gasten geëvacueerd. De explosie van een doos kruit in een zandbak in Glanerbrug (gemeente Enschede) veroorzaakte ernstige schade aan een school, woningen en auto's. In Stiens (Friesland) ging een molen in vlammen op en in Soest de bovenetage van een woning. In Leersum kwam gisterochtend een 60-jarige man bij een brand om het leven.

In Loppersum in Groningen raakten drie mensen gewond bij twee steekpartijen. In Muiden vielen twee gewonden bij een steekpartij. In Gorredijk raakte een man een hand kwijt door vuurwerk. De politie verrichtte in Hoorn en Alkmaar zes aanhoudingen wegens vernieling van winkelruiten, diefstal en vechtpartijen.

Vorig jaar kwamen bij de jaarwisseling vier mensen om bij steekpartijen, een auto-ongeluk en een kerstboombrand. Begin 1990 verliep de jaarwisseling in de meeste grote steden rustig, maar was Den Haag het toneel van rellen waarbij 43 arrestaties werden verricht. In 1989 vielen bij de jaarwisseling twee doden.