Terugkeerbureau voor migranten

DEN HAAG, 2 JAN. Begin januari gaat in Den Haag het "Terugkeerbureau' van start.

Daarvan kunnen vreemdelingen gebruik maken die in Nederland geen verblijfsvergunning hebben gekregen en vrijwillig willen vertrekken. Het Terugkeerbureau bemiddelt in de kosten voor eerste opvang in het land van bestemming en van een vliegticket. Het bureau bemoeit zich niet met de bemiddeling bij het vinden van landen voor hervestiging. Dat heeft het ministerie van justitie meegedeeld. Het ministerie, dat het Terugkeerbureau financiert, werkt met een terugkeerprogramma dat het kabinet afgelopen voorjaar vaststelde. Jaarlijks is er 3,5 miljoen gulden beschikbaar. De feitelijke uitvoering ligt bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De instelling van het Terugkeerbureau is vastgelegd in het Regeerakkoord van 1989.