"Stop op invoer uit Japan is waanzinnig'; Bush hekelt "Japanse' plannen van Democraten

CANBERRA- TOKIO, 2 JAN. President Bush heeft vandaag voorstellen van de Democraten in het Amerikaanse Congres om de invoer uit Japan aan banden te leggen als het handelstekort met de VS niet verdwijnt, fel bekritiseerd.

Bush noemde de ideeën van de Democraten, die de meerderheid hebben in het Congres, “waanzinnig” en “macho”. Hij noemde het ook “politiek absurd” om het welslagen van zijn reis af te meten aan de handelsconcessies die Japan zou doen.

Bush zei dat vandaag op een persconferentie in de Australische hoofdstad Canberra. Australië is het eerste land dat Bush aandoet tijdens zijn elfdaagse trip door het Verre Oosten. Singapore, Zuid-Korea en ten slotte Japan zijn de volgende bestemmingen.

In een toespraak tot beide huizen van het Australische parlement zei Bush dat de Verenigde Staten de Pacific niet zullen verlaten, in weerwil van de sluiting van de Amerikaanse militaire bases op de Filippijnen en de wereldwijde inkrimping van de Amerikaanse strijdkrachten.

Bush zei dat zijn regering zal doorgaan met het subsidiëren van de Amerikaanse boeren zolang de Europese Gemeenschap haar boeren tien keer zo veel subsidieert. De Australische boeren zeggen dat zij door deze subsidies jaarlijks een millard dollar aan afzetverlies lijden op hun belangrijkste markten, met name die in het Midden-Oosten.

Op een persconferentie die hij gisteren samen met de Australische premier, Paul Keating, gaf, onderstreepte Bush nog eens dat het grote handelstekort met Japan mede oorzaak is van het gebrek is aan economische groei in de Verenigde Staten.

Japans premier Miyazawa riep gisteren de Japanse industriële leiders op de economische toestand in de VS, gesymboliseerd door de inkrimping van General Motors, “serieuzer en gepassioneerder op te nemen”. Miyazawa deed zijn oproep gisteren voor de Japanse televisie tijdens een zaterdag opgenomen persconferentie in Tokio.

General Motors kondigde eind vorig jaar aan de komende vier jaar 21 fabrieken te sluiten en 74.000 banen te schrappen in de VS en Canada. “GM is als de Stars en Stripes voor het Amerikaanse volk”, aldus Miyazawa. Voor vele Amerikanen is het volgens hem een mentale klap om te zien hoe hun auto-industrie de concurrentieslag met Japan verliest. Hij riep de Japanse autofabrikanten op de Amerikanen te helpen bij de verkoop van meer Amerikaanse auto's in Japan en een jaar of twee uit te trekken om Amerikaanse bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van auto-onderdelen die kunnen worden gebruikt door Japanse fabrikanten.

De handelsbetrekkingen tussen de VS en Japan zullen hoog op de agenda staan tijdens Bush' vierdaagse bezoek aan Japan volgende week. De VS hebben een handelstekort van 41 miljard dollar (op jaarbasis) met Japan, waarvan tweederde voor rekening komt van auto's en auto-onderdelen. Bush zal tijdens zijn bezoek aan Japan worden vergezeld door 21 Amerikaanse zakenlieden, onder wie de toplieden van Amerika's drie autoindustrieën, General Motors, Ford en Chrysler

Japans vijf grote autofabrikanten, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi en Mazda hebben al aangekondigd dat ze de aankoop van Amerikaanse auto-onderdelen zullen verdubbelen in 1994. En volgens berichten in de Japanse media overweegt de Japanse auto-industrie de aankoop verder op te voeren.

De Amerikaanse president zal volgende week tijdens zijn bezoek aan Japan ook een partijtje tennis spelen met keizer Akihito. (AP, Reuter, UPI, AFP)