Skispringer benut aerodynamica in Vierschansentoernooi; Felder keert terug naar V-houding

GARMISCH, 2 JAN. Andreas Felder heeft lef getoond. De Oostenrijkse schansspringer zweerde na een test in de zomer de veel besproken V-stijl af, maar keerde op Nieuwjaarsdag op zijn besluit terug. Het leverde hem in Garmisch-Partenkirchen de eindzege op tijdens de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi.

De veelbesproken V-houding van de skilatten geeft een verhoging van de draagkracht. Hoe breder de springer zich tijdens de sprong maakt (dat wil zeggen: hoe groter het geprojecteerde oppervlak van lichaam, ski's plus uitrusting), hoe meer wind hij vangt en hoe groter de lift die hij ondervindt.

Skischansspingen is niet alleen een kwestie van snelheid, maar ook van uitgekiende aerodynamica. Een hoge aanvangssnelheid is een onmisbare voorwaarde voor verre sprongen, maar het verst komt men wanneer men een deel van de snelheid gaandeweg verbruikt door deze om te zetten in lift. Zich breed maken is daarbij het devies en de V-houding van de skilatten kan daar, net als de traditionele gestrekte houding van de armen langs het lichaam, belangrijk aan bijdragen.

Felder probeerde enkele maanden geleden de revolutionaire V-stijl uit. Tweehonderd sprongen in de nieuwe stijl konden hem niet overtuigen van enig voordeel. Felder keerde daarom terug naar de oude manier van springen, met de ski's recht naast elkaar. “Het ging niet in de nieuwe houding”, was zijn uitleg. Na zijn mislukte optreden in Oberstdorf, waar hij met de klassieke springstijl teleurstellend als achttiende eindigde, dook hij op Nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen toch in de nieuwe houding de schans af. Met sprongen van 103 en 108,5 meter bleef hij de Finse ontdekking Nieminen een half puntje voor. De Zwitser Zünd werd op ruime afstand derde.

De springers met de klassieke stijl hadden evenals in Oberstdorf weinig succes. “Met de V-stijl maak je meer meters”, meldde Felder voldaan na zijn onverwachte overwinning. “Ik rekende op een goede sprong, maar dit resultaat had ik niet verwacht. Ik blijf de V-stijl de komende wedstrijden gebruiken”, aldus de Oostenrijker. Felder lijkt echter kansloos voor de eindzege in het Vierschansentoernooi. De Fin Nieminen heeft 25,9 punten voorsprong genomen op de Oostenrijker Rathmayr. Alleen een val in Innsbruck (4 januari) of Bischofshofen (6 januai) kan de zestien-jarige waaghals uit Lahti nog parten spelen.