Priester gaat door met mis ondanks dood kerkgangers

MEXICO-STAD, 2 JAN. De politie in Mexico wijt de dood van 29 gelovigen die zondagavond stikten in een kerkje aan de religieuze ijver van hun priester. Die gebood hen door te gaan met bidden toen giftige dampen langzamerhand het kerkje vulden. De priester zelf is ook omgekomen.

De drie overlevenden van de tragedie hebben de politie verteld hoe de aanwezigen in de vijf bij tien meter metende kerk van het dorpje El Charquillo in het noorden van Mexico tijdens de zondagavondmis iets vreemds begonnen te ruiken. Een gaslamp bleek defect te zijn. Kerkgangers begonnen te hoesten en te braken, maar de priester zei hen door te gaan met bidden. “Hij zei dat we ons geen zorgen moesten maken, dat we de aanwezigheid van de Heer voelden”, vertelde een van de drie mannen die de woorden van de priester wel negeerden en naar buiten gingen.

De politie onderzoekt de mogelijkheid dat priester Morales Almazan met de aanwezigen in de kerk, onder wie zeventien kinderen inclusief zijn eigen dochter, doelbewust zelfmoord heeft willen plegen. Maar een woordvoerder van de politie heeft al toegegeven dat wellicht nooit bekend zal worden of de dood van de kerkgangers van El Charquillo wel of geen ongeluk was. “Dat weet alleen God”, zei hij. (Reuter)