President Nigeria: overleving alleen met verlichting schuld

LAGOS, 2 JAN. Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika, kan niet overleven of ontwikkelingsprogramma's uitvoeren als het alle buitenlandse schulden moet voldoen. Dat zei de president, generaal Ibrahim Babangida, gisteren tijdens een nieuwjaarstoespraak op de Nigeriaanse televisie.

Babangida zei dat in 1992 30 procent van de export-inkomsten - voor dit jaar geschat op 8,9 miljard dollar - gereserveerd zijn voor het aflossen van schulden, volgens Babangida iets meer dan de helft van het benodigde bedrag. Nigeria had in 1991 een buitenlandse schuld van ruim 33 miljard dollar. Van de Wereldbank ontving Nigeria vorig jaar 132 miljoen dollar, terwijl het de bank 345 miljoen dollar aan aflossing moest betalen. De olie-inkomsten zullen volgens Babangida in 1992 7,4 miljard dollar bedragen.

Babangida zei dat er geen geld meer in het buitenland geleend zou worden, behalve voor cruciale landbouwprojecten. “De bevolking lijdt al sinds 1985 onder het bezuinigingsbeleid van de regering”, aldus Babangida. De president was optimistisch over de overschakeling naar een burgerregering, die in oktober van dit jaar moet zijn afgerond. Als onderdeel van de bezuinigingen zal het aantal ministeries worden teruggebracht van 27 naar 16. Dit zal de aanleiding vormen voor een ingrijpende kabinetswijziging volgende week, aldus Babangida. (AP)