President Jeltsin heft verbod voor buitenlanders op; Vladivostok na 60 jaar open

MOSKOU, 2 JAN. In de haven van Vladivostok is gisteren een Vietnamees vrachtschip aangekomen - het eerste buitenlandse schip in de haven in het Russische Verre Oosten in bijna zestig jaar. Eerder gisteren verklaarde president Jeltsin de stad en de haven tot open gebied.

Vladivostok ("Beheers het Oosten') is bijna de helft van zijn bestaan voor buitenlanders gesloten gebied geweest. De stad werd in 1860 gesticht als handelspost aan de Baai van de Gouden Hoorn maar in 1922, kort na de consolidatie van de Sovjet-macht in het Verre Oosten, gesloten.

De stad is een belangrijke marinebasis. Buitenlandse schepen hebben de afgelopen zestig jaar gebruik gemaakt van de haven van Nachodka, niet ver van Vladivostok. Ook de Transsib, de spoorlijn die Moskou verbindt met het Verre Oosten, had als eindstation Nachodka.

Nu is Vladivostok met 650.000 inwoners de grootste stad van het Russische Verre Oosten. Al enige tijd was er sprake van de afschaffing van het verbod voor buitenlanders om Vladivostok te bezoeken en er zijn op bescheiden schaal al buitenlandse economische delegaties en journalisten tot de stad toegelaten.

Uiteindelijk heeft de afschaffing van het verbod echter nog moeten wachten tot na de definitieve ontmanteling van de Sovjet-Unie. De belangstelling vanuit het buitenland voor Vladivostok is groot: tientallen buitenlandse bedrijven en banken, vooral uit de VS, Japan en Zuid-Korea, hebben al verzoeken ingediend om vertegenwoordigers in de stad te mogen vestigen. (UPI)