Portugese minister verwacht vertraging van Gatt-akkoord

BRUSSEL, 2 JAN. De Portugese minister van buitenlandse zaken Joao de Deus Pinheiro is niet optimistisch over het bereiken van een nieuw Gatt-akkoord tijdens het EG-voorzitterschap van zijn land, tot 1 juli van dit jaar. Hij zei dit vandaag in een interview met het Belgische dagblad Le Soir.

Portugal heeft dinsdag het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap van Nederland overgenomen. De Deus Pinheiro zei dat de EG-lidstaten nog steeds in overleg zijn over het voorstel dat de directeur-generaal van de Gatt, Arthur Dunkel, onlangs heeft gedaan voor een doorbraak in de Uruguay-ronde voor liberalisering van de wereldhandel. De onderhandelingen in het kader van deze ronde lopen nu al ruim vijf jaar.

Frankrijk, een van de grootste producenten en exporteurs van agrarische produkten binnen de EG, heeft het voorstel-Dunkel verworpen omdat het een te sterke vermindering van subsidies inhoudt. Op 13 januari zullen Gatt-besprekingen worden hervat, maar de Portugese minister denkt dat er dan “weinig kans is op het bereiken van definitieve resultaten.”

“Het risico bestaat dat we dan in een periode van afwachten terechtkomen”, zei De Deus Pinheiro in Le Soir. Redenen voor die vertraging zijn het begin van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de meningsverschillen tussen de VS en de EG over de Gatt. (Reuter)