Optreden van Becker-Graf ontaardt in een anti-climax

PERTH, 2 JAN. Dagenlang vormde het optreden van Boris Becker aan de zijde van zijn even succesvolle landgenote Steffi Graf enerverende gesprekstof. In de halve finales van de strijd om de Hopman Cup was het eindelijk zover. Het droompaar moest in Perth winnen van het Tsjechoslowaakse tweetal Helena Sukova-Karel Novacek om een finaleplaats af te dwingen.

Helaas, de première viel tegen. De Duitse tennisvedetten gingen onderuit, waardoor Tsjechoslowakije in de finale uitkomt tegen de winnaar van het duel tussen Spanje en Zwitserland. De dubbelpartij tussen Duitsland en Tsjechoslowakije was van groot belang. De grieperige Graf had de eerste partij tegen Helena Sukova na twee sets (6-2, 1-6) opgegeven. De voormalige nummer één van de wereld voelde zich duizelig worden en stapte, na overleg met Becker, de baan af. “Ik heb haar gezegd te stoppen, zodat ze twee uur tijd had op adem te komen voor het dubbelspel.”

Graf liet na haar aftocht in alle haast weten wel bereid te zijn in het dubbelspel te spelen. Becker bracht daarna de stand op gelijke hoogte door Karel Novacek in twee sets te verslaan: 6-2 en 7-6. Becker en Graf maakten na een lange wachttijd een einde aan de speculaties of ze inderdaad wel een dubbel zouden vormen. Het duo maakte de afspraak het in elk geval vijftien minuten te proberen. Het werden uiteindelijke 66 lange minuten, zonder succes. Becker speelde geïnspireerd, Graf liep weinig en kon vooral met haar opslag niet imponeren.

Novacek en Sukova wonnen beide sets met 6-4, beide keren na opslagverslies van Graf. Boris en Steffi besloten het matige optreden met een ferme kus. Bleek en met tranen in de ogen stapte Graf daarna de baan af.“Steffi voelde zich echt niet goed”, verklaarde Becker achteraf. “Dit was slechts een halve Graf. Mijn vorm was uitstekend.” Vooraf had Duitser zijn partner nog bekritiseerd. “Ze speelt al lang op het hoogste niveau. Ze zou moeten weten dat het enkele dagen duurt om te herstellen van een lange vlucht. Ze had eerder in Perth moeten zijn”, verklaarde hij na Grafs afmelding voor het duel tegen Frankrijk. (SID)