Oost-Europa krijgt veel minder kinderen

WASHINGTON, 2 JAN. Het geboortecijfer in de voormalig communistisch geregeerde landen van Oost-Europa is de laatste jaren drastisch gedaald.

De scherpste daling deed zich voor in de vroegere DDR, waar het geboortecijfer tussen 1989 en medio 1991 met vijftig procent daalde. Dat blijkt uit gegevens van een demografisch onderzoek. In de Oekraïne daalt het geboortecijfer met dertig en in Rusland met vijftien tot twintig procent. De cijfers zijn “symbolisch voor de moeilijke tijden die deze mensen doormaken”, aldus professor Murray Feshbach van de Georgetown Universiteit. In Hongarije, Oost-Duitsland, Roemenië en de Oekraïne zullen dit jaar meer mensen overlijden dan er geboren worden, zo verwachten demografen. Daarmee begint in deze landen een ontwikkeling die in het Westen al enige tijd aan de gang is. “De Oosteuropese ervaring weerspiegelt een vertraagde modernisering, die wordt versterkt door een zwakke economie”, aldus demograaf David Coleman uit Oxford.