Ontvoering van Gorbatsjov uit Tussaud blijkt oudejaarsgrap

ELSLOO, 2 JAN. Het wassen beeld van oud-president Gorbatsjov dat op tweede kerstdag uit het museum Madame Tussaud in Amsterdam werd ontvreemd is terecht. Leden van de oudejaarsvereniging Vesuvius uit het Friese Elsloo blijken de namaak-Gorbatsjov als oudejaarsstunt te hebben meegenomen.

Nadat ze zijn gezicht hadden gecamoufleerd met een feestmasker en het lichaam van de president in een lange jas hadden gehuld liepen twee Friezen via de normale uitgang van het museum naar buiten. Twee anderen, die bij onraad als afleidingsmanoeuvre dienden flauw te vallen, hoefden niet in actie te komen. “We vonden het een moeilijke, maar niet onmogelijke klus”, aldus Vesuvius-voorzitter A. Post.

Elk jaar onderneemt Vesuvius een ontvoering, om een liefdadigheidsactie voor dorpsverenigingen luister bij te zetten. Hun oog viel dit jaar op Gorbatsjov omdat deze als boerenzoon de belangen van de landbouwers in de Stellingwerven wellicht kon behartigen. Voorzitter Post: “We hebben hem een baan aangeboden als burgemeester van de gemeentes Oost- en Weststellingwerf, die mogelijk worden samengevoegd. Hij voelde daar wel voor, ook al omdat we hier twee buurtschappen hebben met de namen Moskou en Petersburg”.

Post zei dat het beeld, dat zaterdag weer teruggaat naar Madame Tussaud, met zorg is behandeld en niet is beschadigd. De club acht zich niet schuldig aan diefstal. Het museum heeft de aanklacht van diefstal vooralsnog niet ingetrokken. “We hebben het beeld nog niet terug en het blijft tenslotte diefstal”, aldus een woordvoerder.