Oekraïne wil lid worden van het IMF

WASHINGTON, 2 JAN. De Oekraïne heeft als eerste republiek van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) het lidmaatschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangevraagd. Dit heeft het IMF dinsdag in Washington bekendgemaakt.

Het lidmaatschap van het IMF betekent dat landen financiële adviezen en leningen kunnen krijgen. Om in aanmerking te komen, moet het aanvragende land aan een serie voorwaarden voldoen, die overeengekomen worden tussen het IMF en de betreffende regering. Als het IMF de aanvraag honoreert, wordt de Oekraïne eveneens lid van de Wereldbank, een nog grotere bron voor leningen. Van Rusland is nog niets vernomen, zei een IMF-functionaris.

De drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, werden aan het eind van vorig jaar al lid. De Sovjet-Unie had in september de status van geassocieerd lid verkregen, maar nu deze uiteen is gevallen, moeten de nieuwe republieken het lidmaatschap afzonderlijk aanvragen.

Het IMF en de Wereldbank worden gesteund door 156 landen, waarvan de zeven grootste industrielanden, de G-7, de belangrijkste donateurs zijn. De G-7 wordt gevormd door de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittanië, Italië, Frankrijk en Canada. Teams van het IMF hebben alle GOS-republieken bezocht en het fonds heeft kortgeleden een kantoor in Moskou geopend.

Jaarlijks staat het IMF 120 miljard dollar ter beschikking. Pogingen, eerder dit jaar, om de bijdrage van de lidstaten - het quotum - te verhogen, hebben nog niets opgeleverd omdat de Verenigde Staten daar niet mee akkoord gingen. Als deze verhogingen zouden doorgaan, zou het fonds jaarlijks 180 miljard dollar kunnen besteden. (AP)