Oekraïne vervroegt vrijlating van prijzen

MOSKOU, 2 JAN. De Oekraïne is, in navolging van Rusland, vandaag al overgegaan tot liberalisatie van de marktprijzen en niet pas op 10 januari, zoals de regering in Kiev eerst had aangekondigd.

De Oekraïne had aanvankelijk de Russische regering om uitstel gevraagd van de maatregel, waarbij voor het eerst na zeventig jaar Sovjet-socialisme producenten en detailhandel voor de meeste produkten zelf hun prijzen mogen vaststellen.

De Russische autoriteiten hopen daarmee het evenwicht op de tot nu toe door chronische tekorten en omvangrijke zwarte handel geplaagde markt te herstellen.

Moldavië had al eerder aangekondigd op 2 januari de prijzen vrij te laten. Bij een aantal eerste levensbehoeften, zoals brood, melk en zout is de prijsverhoging voorshands aan een wettelijk maximum gebonden, wat echter een verdrievoudiging van de consumentenprijs niet uitsluit.

De Oekraïne heeft overigens een aantal maatregelen genomen ter bescherming van zijn voedselmarkt, onder andere de verstrekking van voedsel tegen coupons, die met ingang van vandaag als eigen Oekraïens geld zullen fungeren.

Op deze manier hoopt de republiek te voorkomen dat Oekraïense winkels worden leeggekocht door inwoners van het naburige Rusland, waar de lonen en vermoedelijk ook de prijzen hoger zullen liggen.

    • Raymond van den Boogaard