Manchester staat eerste plaats af

LONDEN, 2 JAN. Leeds United heeft Manchester United weer verdrongen van de eerste plaats in de Engelse eerste divisie. De titelaspiraties werden door een 3-1 overwinning bij degradatiekandidaat West Ham United op Nieuwjaarsdag nieuw leven ingeblazen. Manchester United werkte mee door voor eigen publiek met 1-4 van Queen's Park Rangers te verliezen.

Leeds United dat de laatste twee wedstrijden in 1991 gelijk had gespeeld was dringend aan een overwinning toe. West Ham was zeker niet minder. Dicks maakte dan ook verdiend gelijk vanaf de strafschopstip, nadat Lee Chapman na ruim tien minuten de score had geopend. McAllister zette Leeds nog voor rust opnieuw op voorsprong. Chapman besliste het duel pas in de slotfase.

Manchester United leed zijn eerste nederlaag voor het eigen publiek. Het onverwachte vuurwerk kwam van Queen's Park Rangers. De Londenaren stonden door Sinton en Dennis Bailey na vijf minuten al met 2-0 voor. De laatste zou na rust nog twee keer scoren. McClair scoorde zeven minuten voor tijd nog tegen.

Manchester United heeft door het verrassende verlies nu weer één punt achterstand op Leeds, maar nog twee wedstrijden meer te spelen. De naaste belagers van de twee topclubs van dit seizoen -Manchester City, Sheffield Wednesday en Liverpool- staan op nog grotere achterstand.

In de Schotse voetbalcompetitie was de voetbalderby van Glasgow onveranderd beladen en als vanouds vol met incidenten. Rangers, dat met Heart of Midlothian de meeste aanspraak maakt op de Schotse titel, bleef ook in het stadion van rivaal Celtic knap overeind: 3-1.

Er was voor die belangrijke overwinning wel een omstreden strafschop nodig. Na een wankel evenwicht van vijf kwartier -McCoist opende de score voor de bezoekers voor rust en verdediger Tony Mowbray scoorde tegen- haalde Celtic-doelman Gordon Marshall volgens de scheidsrechter in de 78ste minuut Ally McCoist onderuit. Mark Hateley benutte de buitenkans vanaf de penaltystip. In blessuretijd tekende invaller John Brown nog voor een derde Rangers-treffer. Het seizoen van Aberdeen wordt steeds dramatischer. De Westschotse club, die bij voorkeur in Nederland inkoopt, verloor met 4-0 bij Dundee United. Dundee kwam daardoor in punten gelijk met Aberdeen. (Reuter)