"Internationals' schieten omhoog, koers HCS keldert

AMSTERDAM, 2 JAN. De koers van de Nederlandse "internationals' schoot vanmorgen omhoog op de Amsterdamse effectenbeurs. De winst was een reactie op wéér een nieuw koersrecord op Wall Street. Grootste daler was HCS, temidden van geruchten over surséance van betaling.

AMSTERDAM Geleid door koerswinsten van meer dan drie procent voor Koninklijke Olie en Unilever stegen de andere aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs. De winst was een reactie op het nieuwste koersrecord op Wall Street, maar handelaren hielden nerveus de ontwikkelingen op de andere Europese beurzen in de gaten.

De Amsterdamse beurs opende vandaag voor het eerst een half uur eerder, om 9.30 uur, en kon daardoor onmiddellijk reageren op de hogere koersen van de Nederlandse fondsen die via de schermenbeurs Seaq in Londen worden verhandeld.

De omzetten in Amsterdam (en andere Europese beurzen) waren vanmorgen laag, in tegenstelling tot New York. Eerst moet blijken dat de Amerikaanse economie, belangrijk voor Nederlandse ondernemingen, zich inderdaad herstelt na de verrassend grote renteverlaging van de Fed op 20 december. De lage koers van de Amerikaanse dollar, die zich vanmorgen bewoog op een niveau iets onder 1,71 gulden, helpt op het moment ook niet mee. Bovendien is het met de recentelijk verder verhoogde rente voor Nederlandse beleggers aantrekkelijker dan ooit hun geld op deposito te zetten.

De positieve invloed van New York is op het moment voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat een aantal Nederlandse "internationals', zoals Koninklijke en Unilever, tevens is genoteerd op Wall Street. Vooral in de veelgebruikte EOE-25-index wegen deze fondsen zwaar. Hogere koersen van de internationals leiden tot zogenoemde "arbitrage'-aankopen in Amsterdam, waardoor de index wordt opgestuwd.

De koers van Koninklijke Olie (slot 30 december: 142 gulden) knalde vanmorgen 4,90 gulden omhoog, terwijl Unilever (slot: 175,70 gulden) zelfs 6,90 gulden in koers won, de hoogste koers in 12 maanden.

De EOE-index, die op 30 december sloot op 277,05 punten, was omstreeks het middaguur ruim 5,5 punten hoger, een winst van twee procent. De veel minder gebruikte CBS-stemmingsindex voor lokale fondsen liet op dat moment een winst van 1,6 procent zien.

De grote uitgevers behoorden vanmorgen tevens tot de grootste stijgers - VNU (slot: 69,50 gulden) schoot vier gulden omhoog, terwijl Elsevier (slot: 99 gulden) de grens van 100 gulden doorbrak met een winst van 2,50 gulden). Ook Heineken en Ahold boekten flinke winst.

De koers van de in moeilijkheden verkerende automatiseerder HCS Technology daalde met 30 procent tot 0,60 cent temidden van geruchten over surcéance van betaling. Directievoorzitter E.P. Van den Boogaard ontkende vanochtend desgevraagd met klem dat het bedrijf op korte termijn surcéance zal aanvragen. “Dat is echte nonsens”, aldus Van den Boogaard. Volgens beurskringen zou het einde van HCS niet ver meer zijn. “Het is een kwestie van de dagen aftellen”, aldus een analist.

Van den Boogaard bevestigde wel dat er voortdurend kontakt is tussen de onderneming en de banken over de continuïteit van het bedrijf. In die gesprekken zou het gaan om overlevingsstrategie en niet om beëindiging van de onderneming. Vitaal voor de toekomst van HCS is de verkoop van de verliesgevende Amerikaanse dochter Savin. Volgens Van den Boogaard een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave.

Het verbod tot handel in OAMF Rentefonds werd vandaag verlengd tot maandag 6 januari “in verband met een te verwachten bericht”.

NEW YORK Wall Street sloot 1991 afgelopen dinsdag af met weer een nieuw koersrecord. Programmagestuurde verkopen en winstnemingen duwden de koersen aanvankelijk onder het slotniveau van maandag, maar een laat koopgolfje zorgde ervoor dat het Dow Jones industrieel gemiddelde 4,92 punten hoger sloot op 3.168,83. De winstnemingen die een groot deel van de dag de boventoon voerden waren een illustratie voor de nog steeds grote twijfels bij vele beleggers over een snel economisch herstel in de VS dit jaar. Op de beursvloer circuleerde het sterke gerucht dat commissiehuizen vandaag een grote stapel verkooporders zullen afwikkelen. Tijdens de afgelopen acht sessies is de Dow maar liefst 8,8 procent gestegen. Sommige beleggers geven er de voorkeur aan nu snel hun winst te pakken.

LONDEN De Britse koersen moesten vanmorgen iets terrein prijsgeven van de aanvankelijke winst. Het FT-100-koersgemiddelde (slot 31 december: 2.493,1) wist zich te handhaven boven de psychologisch belangrijke barrière van 2.500 punten.

FRANKFURT De Duitse handelaren konden na twee dagen vakantie vandaag pas reageren op de snelle koersstijgingen van Wall Street. De Dax-index van 30 aandelenkoersen brak prompt door de psychologisch belangrijke barrière van 1.600 punten.

TOKIO De beurs van Tokio is gesloten tot 6 januari.