Fronten in Georgiëzijn verder verhard

TBILISI, 2 JAN. De fronten in Georgië zijn de afgelopen dagen verhard. Zowel de Georgische oppositie als de aanhang van president Gamsachoerdia heeft laten weten niet tot enig compromis bereid te zijn. Op de laatste dag van 1991 en de eerste van dit jaar werd in Tbilisi opnieuw heftig gevochten en Gamsachoerdia heeft twee van zijn belangrijkste aanhangers laten arresteren nadat ze op zijn aftreden hadden aangedrongen.

In Tbilisi leefde aanvankelijk de hoop dat een Nieuwjaarsbestand tot in elk geval een paar dagen vrede zou kunnen leiden. Die hoop werd dinsdag de bodem ingeslagen. Het centrum van de Georgische hoofdstad werd het toneel van felle artillerieduels tussen troepen van Gamsachoerdia, die zich in de bunker van het parlementsgebouw schuilhoudt, en de aanhang van de oppositie. De oppositie maakte haar dreigement, het parlementsgebouw te bestormen niet waar, maar de bestorming werd door de leiding van de oppositie opnieuw “onvermijdelijk” genoemd. Een van de leiders van de oppositie zei dat “het te laat is voor een dialoog” met de belegerde president. Volgens de jongste gegevens zijn bij de strijd in Georgië al meer dan honderd doden gevallen.

Gamsachoerdia liet dinsdag twee van zijn belangrijkste medewerkers arresteren, nadat ze hem hadden aangeraden de strijd op te geven, af te treden en het land te verlaten. Het ging om onderminister van defensie Nodar Giorgadze en om minister van buitenlandse zaken Moerman Omanidze. Giorgadze is in Georgië populair als leider van de veteranen die in Afghanistan hebben gevochten. Volgens het persbureau TASS levert zijn arrestatie het gevaar op dat de Georgische Afghanistan-veteranen zich in het conflict gaan mengen.

Het gewoonlijk betrouwbare onafhankelijke persbureau Interfax meldde dat Gamsachoerdia twee prominente politici heeft laten executeren, maar dit bericht kon nergens worden bevestigd. (UPI, AFP)