Franse verleiders

Onder de weidse benaming "Franse verleiders' presenteert het Haags Filmhuis in samenwerking met het Institut Français de la Haye gedurende de eerste weken van januari zestien ongelijksoortige Franse films uit de afgelopen vijf en vijftig jaar.

De gemeenschappelijke noemer is de aanwezigheid van Franstalige mannelijke sterren, maar in lang niet alle gevallen lijkt de term "verleider' op hen van toepassing. Het zou misschien minder futiel geweest zijn de keuze te beperken tot "jeunes premiers' als Gérard Philipe of de jonge Alain Delon, Jean Gabin en Yves Montand, mogelijk met inbegrip van emigranten als Maurice Chevalier en Louis Jourdan. Het nu geselecteerde gezelschap doet nogal willekeurig aan, en ontbeert algemeen erkende hartenbrekers als Maurice Ronet, Daniel Gélin, Bernard Giraudeau, Philippe Noiret, Michel Piccoli, Jean Rochefort en het legertje Jean-Pierres: Cassel, Aumont, Marielle, Léaud. Het is wel een uitnemend alibi om een aantal interessante Franse films met Nederlandse of Engelse ondertitels te bekijken. Elke film wordt twee keer op dezelfde avond vertoond. Inl 070-3656030 Jean Gabin in "La belle équipe' (Julien Duvivier, 1936), do 2; Alain Delon in "M. Klein' (Joseph Losey, 1976), vr 3; Jean Marais in "La belle et la bête' (Jean Cocteau, 1946), za 4; Gérard Depardieu en Patrick Dewaere in "Préparez vos mouchoirs' (Bertrand Blier, 1977), zo 5; Gérard Philipe in "Une si jolie petite plage' (Yves Allégret, 1948), ma 6; Yves Montand in "Aimez-vous Brahms?' (Anatole Litvak, 1961), di 7; Jean-Claude Brialy in "Les cousins' (Claude Chabrol, 1959), wo 8; Christophe Malavoy in "Péril en la demeure' (Michel Deville, 1984), do 9; Delon (en Ronet) in "La piscine' (Jacques Deray, 1969), vr 10; Jean-Hugues Anglade in "Nikita' (Luc Besson, 1990), za 11; Pierre Clémenti en Jean Sorel in "Belle de jour' (Luis Buñuel, 1967), zo 12; Claude Rich in "Un milliard dans un billard' (Nicolas Gessner, 1975), ma 13; Christian Marquand in "Une vie' (Alexandre Astruc, 1958), di 14; Michel Duchaussoy (en Cassel) in "Jeu de massacre' (Alain Jessua, 1967), wo 15; Jean-Paul Belmondo in "Les mariés de l'an II' (Jean-Paul Rappeneau, 1971), do 16.