Europese beurzen hoger in navolging van Wall Street

AMSTERDAM, 2 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen met een koersstijging van bijna twee procent op de recordwinst van Wall Street op de laatste dag van het vorig jaar.

Vooral de "internationals' deden het vanmorgen goed op het Beursplein. De koersen van Koninklijke Olie en Unilever schoten meer dan drie procent omhoog. De positieve invloed van New York is op het moment voornamelijk toe te schrijven aan een aantal Nederlandse "internationals' die tevens zijn genoteerd op Wall Street.

Voor de vierde achtereenvolgende dag werd op Wall Stret een nieuw record geboekt. Uiteindelijk kwam de totale stijging van het Dow Jones koersgemiddelde op Wall Street over 1991 uit op 20,3 procent. Iets minder dan de helft van deze winst werd in de laatste tien dagen van het vorig jaar gerealiseerd.

Ook op de overige Europese beurzen was sprake van koersstijging na de records op Wall Street. In Londen, waar het FT-100-koersgemiddelde afgelopen dinsdag liefst 73,1 punten hoger sloot op 2.493,1 punten, stoomden de aandelenkoersen vanmorgen 26 punten verder op. In Frankfurt, steeg het Dax-30-koersgemiddelde vanmorgen ruim 25 punten tot 1.603,02. De beurs in Tokio is tot 6 januari gesloten.