EG wil nog eens acht republieken erkennen

BRUSSEL, 2 JAN. De EG is bereid behalve Rusland nog acht voormalige Sovjet-republieken als onafhankelijke landen te erkennen; sommige lidstaten van de EG zijn op die erkenning al vooruitgelopen.

Volgens een in Brussel uitgegeven verklaring heeft de EG van Armenië, Azerbajdzjan, Wit-Rusland, Kazachstan, Moldavië, Toerkmenistan, de Oekraïne en Oezbekistan de verzekering ontvangen dat deze republieken voldoen aan de EG-richtlijnen voor erkenning. Die richtlijnen voorzien in garanties voor de erkenning van de rechten van de mens en van de rechten van de nationale minderheden en in instemming met bestaande internationale grenzen. Verder moeten de republieken instemmen met het non-proliferatieverdrag.

Met de garanties komt de weg vrij van erkenning van de acht republieken door de EG. Uit Kirgizië en Tadzjikistan zijn nog geen verklaringen bij de EG binnengekomen.

Sommige EG-landen zijn de afgelopen dagen zelf al overgegaan tot erkenning van een aantal nieuwe republieken. Duitsland, dat Rusland en de Oekraïne al had erkend, erkende dinsdag nog zeven landen (Armenië, Azerbajdzjan, Wit-Rusland, Kazachstan, Moldavië, Toerkmenistan en Oezbekistan). België, Frankrijk, Italië en Griekenland erkenden alle staten van het nieuwe Gemenebest van Onafhankelijke Staten die de EG-richtlijnen hebben geaccepteerd.

Inmiddels neemt in het Westen de bezorgdheid toe over de mogelijkheid, dat uit de voormalige Sovjet-republieken nucleaire technologie en mogelijk zelfs nucleaire wapens aan het buitenland kunnen worden verkocht. De Britse premier John Major zei dat alleen al om die mogelijkheid te verhinderen een “volle en vroege dialoog” met de voormalige Sovjet-republieken nodig is. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, pleitte voor maatregelen om de verkoop van massavernietigingswapens uit de voormalige Sovjet-Unie te verhinderen. In een artikel in een Hamburgs blad schreef Genscher dat de CVSE en de NAVO stappen moeten ondernemen om de wapenvoorraden in de vroegere Sovjet-Unie te controleren. (Reuter, AFP, UPI)