Duitsland registreert minder immigratie uit Oosteuropese landen

BERLIJN, 2 JAN. Het aantal etnisch-Duitse immigranten dat het afgelopen jaar vanuit Oost-Europa en de Sovjet-Unie naar Duitsland is gekomen, ligt 44 procent onder het aantal immigranten van 1990. Een jaar geleden werd nog gevreesd dat het aantal immigranten uit Oost-Europa Unie aanzienlijk zou toenemen en zelfs dat Duitsland zou worden “overstroomd” met immigranten uit het oosten.

Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken heeft gisteren de totaalcijfers vrijgegeven. In 1991 zijn volgens die gegevens 221.995 etnische Duitsers uit Oost-Europa en de inmiddels opgeheven Sovjet-Unie naar Duitsland gekomen, tegen 397.073 in het jaar 1990. De grootste groep kwam uit de Sovjet-Unie: 147.320 personen. In 1990 kwamen uit de Sovjet-Unie bijna precies evenveel (147.950) etnische Duitsers naar Duitsland.

Duitsland geeft de voormalige Sovjet-Unie veel hulp, ten dele om een massale emigratie van etnische Duitsers te voorkomen. De Duitsers zijn afstammelingen van Duitse kolonisten die aan het eind van de achttiende eeuw naar Rusland gingen om zich in nieuwe in cultuur gebrachte gebieden te vestigen, met name langs de Wolga. Uit dat woongebied zijn hun afstammelingen door Stalin gedeporteerd op beschuldiging van collaboratie met de nazi's. Veel emigranten die nu naar Duitsland komen, komen uit Siberië of Kazachstan, waar ze na 1944 terechtkwamen.

Vorig jaar kwamen uit Polen ruim 40.000 etnische Duitsers naar de Bondsrepubliek en uit Roemenië ruim 32.000. Beide aantallen lagen lager dan de cijfgers van 1990. Toen kwamen uit Polen 133.000 en uit Roemenië 111.000 immigranten naar Duitsland. (AP)