Drs. Co de Koning leeft niet als een kluizenaar. ...

Drs. Co de Koning leeft niet als een kluizenaar. Als hij zich terugtrekt in dit tuinhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht, dan is dat om gasten te ontvangen, na te denken en te telefoneren.

Over zaken van gewicht, want De Koning is, behalve directeur van zijn eigen besloten vennootschap, bestuursadviseur van meer dan twintig grote Nederlandse vennootschappen. In het tuinhuis, een origineel 17e eeuws exemplaar, vindt De Koning de ruimte voor contemplatie die hij node mist wanneer hij stad en land bereist. Ook zijn belangrijke gasten komen er nader tot elkaar - onder meer de fusie tussen verzekeraars Ago en Ennia werd hier geboren. De Koning heeft zich omringd met moderne kunst, waarvan hij een verwoed liefhebber is. In de aangebouwde "kas' staat een Rietveld-stoel van Cassina, aan de muur hangen De Schutting van Jan Beutener en werk van Jeroen Henneman. De door De Koning gezochte sfeer van "de ouderwetse dorpspastorie' keert terug in het authentieke deel van het tuinhuis, waar in alle rust de thee trekt. Voor hectischer beslommeringen kan hij zich altijd nog verplaatsen naar zijn andere werkkamer, in het grachtenpand waarop het tuinhuis uitzicht biedt. De Konings voorkeur gaat evenwel uit naar zijn directiekamer buiten, "die zijn persoonlijkheid weerspiegelt'. Een gratis advies aan directeuren: richt je kamer naar eigen smaak in en laat de bedrijfsidentiteit maar even achterwege. Een bedrijf leiden is mensenwerk. Wie meer van zichzelf terugvindt in zijn directe omgeving, functioneert beter, aldus De Koning. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)