Brunswijk kaapte korte tijd vliegtuig

PARAMARIBO, 2 JAN. Een paar dagen voordat hij naar Nederland vertrok heeft Ronnie Brunswijk een vliegtuig van Gonini Airways in het binnenland van Suriname een paar uur gekaapt.

Op Stoelmanseiland droeg Brunswijk, vergezeld van een twintigtal gewapende mannen, de piloot op hem naar Moengo te vliegen. De piloot deelde hem mee dat hij de luchtvaartregels zou overtreden als hij van zijn route afweek op een passagiersvlucht. Dit was voor de Junglecommando-leider geen probleem: hij nam de besturing over en haalde boven Stoelmanseiland enkele capriolen uit waarbij de piloot moest ingrijpen om ongelukken te voorkomen. Na aankomst in Moengo betaalde Brunswijk de piloot 500 Surinaamse guldens plus een toegift van 200 Franse francs. Het voorval is nu pas bekend geworden; de overheid had verzocht het buiten de publiciteit te houden.