Ben van der Burg niet naar het EK schaatsen

HEERENVEEN, 2 JAN. Schaatser Ben van der Burg is vanmiddag niet gestart op de vijf kilometer bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen. De 23-jarige Westlander, die al ruim een jaar last heeft van een heupblessure, komt morgenvroeg wel in actie op de 1500 meter. Het afzeggen voor de 5000 meter heeft tot gevolg dat Van der Burg zich niet kan kwalificeren voor de Europese titelstrijd allround, die van 17 tot en met 19 januari in de Thialfhal wordt afgewerkt. Want de NK per onderdeel geldt als selectie voor het EK: er wordt een fictief klassement opgemaakt over de 1500 en 5000 meter. De eerste twee daarvan zijn zeker van deelneming aan het EK. De andere twee EK-rijders worden door bondscoach Ab Krook aangewezen, in overleg met de Begeleidingscommissie Kernploegen (BCK).

Van der Burg hoopt via de 1500 meter, zijn favoriete afstand, zijn kansen op een Olympisch startbewijs op dit onderdeel te behouden. “Ik sla de vijf kilometer over, omdat de belasting dan te groot wordt met het oog op mijn heup”, aldus de tobbende rijder, die begin deze week na zijn autorit uit Collalbo weer meer meer hinder ondervond van zijn letsel. Eerder liet hij zich daaraan twee keer vier dagen lang behandelen door de clubarts van Bayern München, Müller-Wohlfarth.

De NK afstanden gelden, net als de EK en de NK sprint (25 en 26 januari) als meetpunt voor de winterspelen in Albertville. De schaatsbond en het Nederlands Olympisch Comité hebben dit seizoen limieten vastgesteld voor de 500 en 1000 meter: 41.20 en 1.23.40 bij de vrouwen, 37.30 en 1.15.00 bij de mannen. Tot nu toe heeft alleen sprintster Christine Aaftink aan de eis voldaan. De allrounders Lia van Schie, Carla Zijlstra, Yvonne van Gennip, Falko Zandstra en Bart Veldkamp zijn al zeker van deelneming aan Albertville. NOC en BCK zullen in Heerenveen in elk geval een tweede en misschien derde olympische deelnemer aanwijzen voor de vijf en tien kilometer, waarop Veldkamp zeker start.