Wall Street boekt nieuw hoogterecord

AMSTERDAM, 31 DEC. Kooplustige beleggers stuwden gisteren de aandelenkoersen op de beurs van New York naar duizelingwekkende hoogte, hoewel de Amerikaanse economie nog steeds in een recessie verkeert. Ook de obligatiekoersen stegen. De dollarkoers stabiliseerde zich op circa 1,71 gulden.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde steeg 62,39 punten, ofwel twee procent, naar een nieuw hoogterecord aller tijden van 3.163,91. Ook de omzetten waren wederom groot. De graadmeter van de dertig meest actieve fondsen in New York is tijdens de afgelopen zeven dagen maar liefst 249,55 punten gestegen, ofwel 8,6 procent.

De Europese aandelenkoersen stegen gisteren in reactie op Wall Street, maar de omzetten bleven laag. In Amsterdam sloot de EOE-aandelenindex 0,92 punt op 277,05 bij een redelijke aandelenomzet van 606 miljoen gulden.

Volgens Amerikaanse beurskringen waren gisteren zowel institutionele als particuliere beleggers actief op de aandelenmarkt. De flinke stijging van de koersen op Wall Street is een direct gevolg van de rentedaling die de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kort voor Kerstmis doorvoerde.