VS-record laat A'dam lauw

AMSTERDAM, 31 DEC. In beurskringen in Amsterdam wordt lauw gereageerd op de reeks koersrecords op Wall Street. De Nederlandse aandelenkoersen zullen de komende tijd "gematigd' stijgen, maar een massale terugkeer van beleggers blijft uit, vóórdat de Amerikaanse economie duidelijke tekenen van herstel laat zien.

Drs. F. Hoogendijk, hoofd beleggingsresearch van Pierson, Heldring & Pierson verwacht dat de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs, die tot 2 januari is gesloten, donderdag licht zullen stijgen in reactie op de records die op Wall Street worden geboekt. De afgelopen dagen reageerde de Amsterdamse effectenbeurs positief op de winsten in New York, maar Hoogendijk wijst er tegelijk op dat de hoge rente in Nederland de koerswinsten in Amsterdam beperkt.

De postieve invloed van New York is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat een aantal Nederlandse "internationals', zoals Koninklijke Olie en Unilever, tevens is genoteerd op Wall Street. Vooral in de veelgebruikte EOE-25-index wegen deze fondsen zwaar. Hogere koersen van de internationals in New York leiden tot zogenoemde "arbitrage'-aankopen in Amsterdam, waardoor de index wordt opgestuwd.

Hoogendijk verwacht dat de omzetten in Amsterdam de komende tijd relatief laag zullen blijven. Eerst moet blijken dat de Amerikaanse economie, belangrijk voor Nederlandse ondernemingen, zich herstelt. Daarnaast wachten beleggers op een renteverlaging van de Bundesbank in de loop van 1992 als de Duitse economie verder afzwakt. Bovendien zou de koers van de dollar, waarin Nederlandse bedrijven voor een groot deel worden uitbetaald, dan kunnen stijgen.

In beurskringen wordt erop gewezen dat er geen negatieve reactie is gekomen op de "shocktherapie' van de Fed, die het disconto vlak voor kerst verrassend verlaagde tot 3,5 procent. “Beleggers in de VS zijn niet bang voor inflatie, zo is gebleken”, zo zegt analist H. Hakker van commissionair Barclays de Zoete Wedd. “Als ze dat wel waren geweest, zou de obligatiemarkt hebben gereageerd, maar die markt heeft zich juist heel sterk gehouden”. De Amerikaanse obligatiemarkt sluit het jaar vandaag op het hoogste punt van het jaar af, terwijl de rente op het laagste punt sinds 27 jaar staat.

Voor beleggers is de aandelenmarkt in de VS het afgelopen jaar aantrekkelijk geweest. Analisten noemen het rendement groot. Een belegger die aan het begin van dit jaar honderd gulden in aandelen belegde op Wall Street, zou dat inmiddels tot bijna 122 gulden hebben zien aangroeien (exclusief uitgekeerde dividenden).