Vertrek van Olympiakos devalueert het toernooi

HAARLEM, 31 DEC. De tiende Haarlemse Basketbalweek is precies halverwege en de eerste rel lijkt een feit: spelers en begeleiders van Olympiakos Pyraeus zijn gisteren op het vliegtuig richting Griekenland gestapt en de organisatie van het toernooi verwacht het team, vooraf getipt als mogelijke eindoverwinnaar, niet terug voor de kwartfinalewedstrijden die eind deze week op het programma staan. “Ik denk dat er een kans is van één procent dat ze terugkomen”, zei Frank Voskuilen, voorzitter van het organisatiecomité, gistermiddag.

De Grieken zijn huiswaarts gekeerd omdat in eigen land een competitieduel moet worden gespeeld. Toen Voskuilen Olympiakos contracteerde, wist hij dat de Grieken ten tijde van de Basketbalweek competitieverplichtingen in eigen land zouden hebben, en wel op 4 januari. De tegenstander van Olympiakos op die datum ging er echter mee akkoord het duel naar 8 januari te verplaatsen, waardoor niets Olympiakos' komst naar Haarlem in de weg leek te staan. Maar een spelersstaking, waardoor de Griekse competitie drie weken plat kwam te liggen, gooide roet in het eten. Het programma werd gewijzigd en op 4 januari moet Olympiakos nu aantreden tegen AEK, de grote concurrent. Omdat AEK op 8 januari Europa-Cupverplichtingen heeft, weigerde de club medewerking om een alternatieve datum voor de wedstrijd met Olympiakos te vinden.

Voskuilen zegt begrip te hebben voor de situatie waarin Olympiakos terecht is gekomen en denkt ook niet dat er van kwade opzet sprake is. Maar intussen zit hij wel mooi met de gebakken peren. Niet zozeer financieel, want contractueel is vastgelegd dat Olympiakos per gespeelde wedstrijd zou worden betaald. Maar sportief gezien is het toernooi een van de topteams kwijtgeraakt.

Voskuilen, die zegt er formeel rekening mee te houden dat de Grieken alsnog zullen komen (“Maar ik heb ze wel een ultimatum gesteld: uiterlijk tien uur 's avonds op Nieuwjaarsdag moeten wij weten of ze komen of niet”), is intussen met juridische adviseurs aan het bekijken wat voor stappen tegen Olympiakos ondernomen kunnen worden. “Want een club kan natuurlijk niet straffeloos ons toernooi verlaten”. Als Olympiakos niet terugkomt zal de kwartfinaleplaats, die de Grieken met gemak wisten te behalen (twee keer winst in de voorronde), worden ingenomen door een lucky looser, het team dat van de uitgeschakelde ploegen het beste resultaat heeft geboekt.

Van de vier Nederlandse ploegen die aan het toernooi deelnemen, hebben landskampioen Den Helder en Den Bosch zich inmiddels verzekerd van een plaats in de kwartfinales. Den Helder was gisteravond in de wedstrijd tegen het college team van Bowling Green uit Ohio het gelukkigst en won, na een spannende slotfase die het weer massaal opgekomen publiek (ruim drieduizend) op de banken bracht, met 72-69. Door dit resultaat eindigde de formatie van coach Ton Boot, die in de uitblinkende Rolf Franke de "man van de wedstrijd' had, als tweede in de poule achter Litouwen. Donderdag treedt de Helderse ploeg, die danig uit vorm is, naar alle waarschijnlijkheid aan tegen de lucky looser.

De kwartfinaleplaats van Den Bosch is een verrassing. Het team is in vorm en zorgde afgelopen zondag met aantrekkelijk spel voor een verrassing door het veel hoger ingeschatte Hapoel Tel Aviv te verslaan. De overige twee Nederlandse teams, Weert en Haarlem, zijn duidelijk te licht bevonden voor de Basketbalweek. De Limburgers verloren twee keer dik en volgen het toernooi inmiddels thuis voor de buis. Haarlem, dat de eerste wedstrijd een pak slaag kreeg van Kalev Tallinn uit Estland, speelt op Nieuwjaarsdag de laatste groepswedstrijd tegen Hapoel Eilat en dan mogen ook de Haarlemmers naar huis, is de verwachting.

Het experiment om, voor het eerst in de geschiedenis van de Basketbalweek, vier teams uit eigen land deel te laten nemen, lijkt geen succes. Weert en Haarlem konden het publiek niet boeien. “Wat hebben die teams nou voor extra's in de aanbieding? Niets toch?”, zegt een toeschouwer. Omstanders knikken instemmend. De organisatie van het toernooi beslist in februari na de evaluatie van de tiende editie of het experiment voor herhaling vatbaar is.

En voor wat betreft eventuele Griekse deelname in de toekomst, hoe kijkt de organisatie daar tegenaan? “Nou”, zegt Frank Voskuilen, “voorlopig maar liever niet”.

    • Paul de Lange