Sinds het recordjaar 1989 neemt de Nederlandse ...

Sinds het recordjaar 1989 neemt de Nederlandse import van champagne weer af.

Bedroeg de import in 1989 nog 1,5 miljoen liter, in 1990 was deze verminderd tot 1,1 miljoen liter en in het afgelopen jaar lijkt de teruggang zich te hebben doorgezet. Overigens bedroeg de import in 1981 nog pas 570.000 liter. Omdat slijterijen met grote voorraden werken kan de verkoop van champagne stijgen zonder dat deze toename direct resulteert in een grotere import. Verschillende slijters melden inderdaad toch een toename van de verkopen met 5 à 10 procent. Omdat ruim driekwart van de omzet in champagne plaats heeft in december is er pas na december een duidelijk beeld van de verkopen over het hele jaar. Opvallend is de vraag naar roze champagne, het afgelopen jaar groeide de omzet daarvan met zo'n 35 procent. Verder neemt de concurrentie van goedkope schijn-champagnes toe. Echte champagne kost 40 à 60 gulden per fles, een fles wijn "methode champagnoise' niet meer dan de helft.