Parretti raakt controle kwijt over filmstudio

ROTTERDAM, 31 DEC. De omstreden Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti is de controle kwijt over de Amerikaanse filmstudio MGM-Pathé.

Een Amerikaanse rechtbank in Los Angeles heeft gisteren aan de belangrijkste schuldeiser, Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), het bestuur gegeven over de Amerikaanse filmmaatschappij.

Dit voorjaar dreigden externe financiers de filmstudio met een faillissementsprocedure. CLBN stelde toen twee nieuwe directeuren aan, Alan Ladd jr en Jay Kanter. Parretti sprak met CLBN af dat hij de controle over de bank zou prijsgeven. Hij zou zich niet meer met de de noodlijdende filmstudio bemoeien, maar deed dat volgens de bank toch. Parretti werd daarop in juni van dit jaar door CLBN aangeklaagd.

“Parretti heeft opzettelijk de afspraak met CLBN geschonden, dus was de bank gerechtigd Parretti en zijn medewerkers uit de directie te zetten”, aldus rechter William T. Allen gisteren in Los Angeles.

CLBN had vanmorgen nog niet de gelegenheid gehad om het 89 paginas tellende vonnis te bestuderen. In een verklaring zei CLBN wel dat de beslissing van de rechter nieuwe stabiliteit zou geven aan het management van MGM.

Ook MGM was blij met de beslissing. “Iedereen is hier zeer verheugd over”, zei Charles Wheeler, president van MGM. “Het was een zeer vervelende en frustrerende periode voor ons.”

De Italiaanse zakenman Parretti kocht in november vorig jaar via zijn Pathé Communications uit Californië MGM-United Artists, maker van films als "Gone with the wind' en "The Wizard of Oz', voor 1,3 miljard dollar van de Amerikaanse financier Kirk Kerkorian. Grootste financier was CLBN, de Nederlandse vestiging van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, die Parretti en zijn bedrijven ruim 1 miljard dollar leende.

Vorige maand raakte Parretti aan CLBN ook de controle kwijt over het voormalige Amsterdamse beursfonds Melia, dat formeel MGM-Pathé controleerde.

De Italiaanse zakenman kon zelf niet bij de rechtszitting in Los Angeles aanwezig zijn. Hij zit in de gevangenis. Vorige week vrijdag werd hij in Rome door de Italiaanse financiële politie gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Hij wordt ervan verdacht de Italiaanse fiscus voor ruim 360 miljoen gulden te hebben opgelicht en ruim 40 miljoen gulden aan buitenlandse valuta het land te hebben uitgesmokkeld. Parretti heeft al drie keer eerder in de gevangenis gezeten wegens belastingfraude.