Parijs voor nauwe band met Algiers

PARIJS, 31 DEC. Frankrijk heeft gisteren voorzichtig gereageeerd op de opmars van de islamitische fundamentalistische partij FIS bij de verkiezingen in Algerije van vorige week donderdag. “Frankrijk zal zijn banden met Algerije nauwer aanhalen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Parijs.

Parijs zweeg aanvankelijk nadat eerste uitslagen van de Algerijnse verkiezingen wezen in de richting van een islamitische overwinning. Terwijl de Franse media openlijk hun afschuw uitspraken over het FIS, hield de regering zich op de vlakte. Het conservatieve dagblad Le Figaro noemde de overwinning van het FIS een “victorie van de wanhoop”, die zou kunnen leiden tot een ramp en en ondergang van de democratie die net op gang kwam. Ook Le Monde sprak zich in sombere bewoordingen uit over de Algerijnse politiek.

Gisteren kwam de Franse regering eindelijk met een reactie op de gebeurtenissen in de vroegere Franse kolonie. “Wat de keus van het Algerijnse volk ook is, de banden met het Franse volk zijn te sterk om verbroken te worden”, aldus de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

“Frankrijk kan niets anders doen dan staan te juichen bij het feit dat er voor het eerst democratische verkiezingen zijn gehouden in Algerije, dertig jaar na de onafhankelijkheid”, aldus de woordvoerder, die eraan toevoegde dat de tweede ronde van de verkiezingen, op 16 januari, eerst moet worden afgewacht om een definitief oordeel te geven.

De anti-racismebeweging SOS liet in een reactie weten zeer bezorgd te zijn. Volgens de leider, Harlem Desir, gaan fundamentalisme en racisme hand in hand. SOS zegt te verwachten dat het racisme in Frankrijk, dat met name is gericht tegen de Arabieren, zal worden aangewakkerd door de ontwikkelingen in Algerije. (AP, Reuter)