Nooit meer kauwgom in Singapore

SINGAPORE, 31 DEC. Singapore doet vanaf vrijdag zijn status als schoonste stad op aarde nog meer eer aan door het nuttigen van kauwgom aan banden te leggen.

De autoriteiten van de welvarende stadstaat ergerden zich aan de “smerigheid in openbare gelegenheden” die overgebleven kauwgomresten veroorzaakten. Zij besloten met ingang van 3 januari over te gaan tot een verbod van de produktie, de invoer en verkoop van kauwgom. Het ministerie van milieuzaken zei in een verklaring dat het zelfs was voorgekomen dat de deuren van treinen niet meer dicht wilden door plakkend kauwgomafval.

Of inwoners van Singapore die straks nog op kauwen worden betrapt ook een boete moeten betalen staat nog niet vast, maar is niet onwaarschijnlijk. Op "vergrijpen' als het niet doorspoelen van een openbaar toilet of te veel eten in een restaurant staan eveneens boetes en het zijn geen loze dreigementen. Het zuivere overheidsbeleid kan overigens rekenen op instemming van een grote meerderheid van de Singaporezen.