Nieuwe poging van Vance voor bestand Kroatië

Door onze correspondent LJUBLJANA, 31 DEC. De speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties voor Joegoslavië, Cyrus Vance, is gisteravond in Belgrado aangekomen voor een nieuwe poging de strijdende partijen over te halen de gevechten te beëindigen, zodat een VN-vredesmacht naar Joegoslavië kan komen.

Vance zei op het vliegveld van Belgrado niet erg optimistisch te zijn over de komst van een VN-vredesmacht naar Joegoslavië. “Ik ben teleurgesteld omdat er nog steeds gevochten wordt in Kroatië”, aldus Vance. Hij ontmoet vandaag de Servische president Slobodan Milosevic en minister van defensie generaal Veljko Kadijevic. Het is de bedoeling dat hij ook zal spreken met de presidenten van Kroatië en Bosnië. In Kroatië werd er opnieuw heftig gevochten bij het 50 kilometer ten zuidwesten van Zagreb gelegen Karlovac. De Kroatische radio sprak van de felste gevechten tot nu toe.