HES rondt koop van Swarttouw af

ROTTERDAM, 31 DEC. Hes Beheer heeft het pakket aandelen van 40 procent in Frans Swarttouw Holding overgenomen van Internatio-Müller (IM). Hes had al 60 procent. Swarttouw (kolen en erts overslag) is nu een volledige dochter van HES Beheer geworden.

Daarmee is vrijwel alle graan- en ertsoverslag in de Rotterdamse haven in handen van één partij, HES Beheer, terecht gekomen.

Eind september werd de verwachting uitgesproken dat IM en Swarttouw snel overeenstemming zouden kunnen bereiken. De ondernemingsraad van Frans Swarttouw heeft positief geadviseerd, waarna de aandelenoverdracht gisteren heeft plaatsgehad.

Zoals eerder werd bekendgemaakt gaat Frans Swarttouw nauw samenwerken met HES-dochter GEM en Interstevedoring. Deze samenwerking krijgt gestalte via European Bulk Services (EBS) in Rotterdam, een dochteronderneming van HES Beheer.

Niet bekend

Interstevedoring-OBA is op 24 september overgenomen. HES Beheer wil voor de hele uitbreiding nieuwe aandelen uitgeven. De onderneming vroeg daarvoor de aandeelhouders voor beperkte tijd een vrijwel ongelimiteerde volmacht tot het uitgeven van nieuwe aandelen tot een bedrag van 46 miljoen gulden. Dat vonden aandeelhouders wat te gortig. Zij hadden tevens bezwaar tegen de aankoop van het resterende Swarttouw-belang. Volgens hen maakt het voor HES niet uit of de onderneming 60 dan wel 100 procent van de aandelen heeft en is de volledige overname slechts in het belang van de banken die Internatio-Müller financieren.

Volgens een woordvoerdster van HES was de prijs van de aandelen Swarttouw al lang beklonken, maar was het wachten nog slechts op de toestemming van de ondernemingsraad. HES zegt er vertrouwen in te hebben dat de aandeelhouders alsnog toestemming voor een emissie zullen geven en zegt dat de lopende afspraken met de banken geen gevaar lopen door het opgetreden uitstel.

Door de bundeling van alle agri- en minerale overslag in één hand hoopt HES beheer het sterk teruggelopen rendement op deze activiteiten te verbeteren. Volgens de woordvoerster is het in de agri-sector de bedoeling de tarieven terug te brengen op het niveau van twee jaar geleden, vlak voordat de prijzenoorlog tussen HES-docher GEM en Interstevedoring in volle hevigheid losbarstte.

In de minerale sector verandert er volgens de woordvoerster voorlopig weinig nu HES de resterende aandelen Swarttouw verwerft. De protocollen bestaand tussen Frans Swarttouw en EMO blijven van kracht.

Bij Internatio-Müller was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Deze onderneming is onder druk van zijn grootaandeelhouder First Pacific en de banken bezig zich terug te trekken op de kernactiviteiten. Het minderheidsbelang in Frans Swarttouw werd daar door geen van de partijen meer toe gerekend.