"Georgië wacht een zee van bloed'

TBILISI, 31 DEC. De verbitterde strijd tussen de aanhangers en de tegenstanders van de Georgische president Zviad Gamsachoerdia is een “burgeroorlog” waarin nog “een zee van bloed” zal worden vergoten.

Dat heeft gisteren een van de leiders van de oppositie tegen Gamsachoerdia gezegd.

Tot dusverre is de strijd vooral beperkt gebleven tot de centrale Roestaveli-boulevard in het centrum van Tbilisi, waar de verwoestingen overigens omvangrijk zijn. Gisteren breidden de gevechten zich voor het eerst uit tot andere delen van het centrum. Volgens Gia Tsjantoeria, een van de leiders van de oppositie, is die uitbreiding echter nog maar het begin. “Als dit doorgaat, vloeit er een zee van bloed, niet alleen op de Roestaveli-boulevard, maar in Tbilisi en heel Georgië.” Volgens officiële gegevens zijn bij de tien dagen durende strijd zestig doden en circa driehonderd gewonden gevallen. De meeste slachtoffers zijn deelnemers aan de strijd. Een uitbreiding van de gevechten zou meer burgers het leven kunnen kosten. Een andere oppositieleider, Georgi Chandrava, herhaalde gisteren dat Gamsachoerdia het land zal mogen verlaten als hij zich overgeeft en aftreedt.

Een van de commandanten van de tegen Gamsachoerdia vechtende onderdelen van de Nationale Garde, Tengiz Kitovani, beschuldigde Gamsachoerdia er gisteren opnieuw van uit het naburige Tsjetsjeno-Ingoesjetië hulp te krijgen. Gewapende Tsjetsjenen zouden naar Georgië zijn gekomen om Gamsachoerdia in de strijd te steunen. Kitovani zei zich over die steun te zullen beklagen bij het Russische parlement; Tsjetsjeno-Ingoesjetië maakt deel uit van Rusland, al heeft de republiek onlangs haar volledige onafhankelijkheid uitgeroepen. De minister van buitenlandse zaken van Tsjetsjeno-Ingoesjetië, Sjamil Beno, heeft de beschuldiging van Kitovani van de hand gewezen.

Zondag werden Kitovani's troepen door aanhangers van Gamsachoerdia verdreven uit steunpunten rondom het parlementsgebouw, in de kelder waarvan Gamsachoerdia zich schuilhoudt. Gisteren speelde de strijd zich vooral af bij het hoofdkwartier in het voormalige Instituut voor Marxisme-Leninisme, drie huizenblokken verderop. Elders in de stad raakten gewapende aanhangers en tegenstanders van de president eveneens slaags. (AFP, AP)