Eerste Koerdische krant in Turkije

ATHENE, 31 DEC. Onder de naam Rozname (Krant) is gisteren in Turkije voor het eerst een periodiek in het Koerdisch verschenen. Het gaat om een weekblad met 38 pagina's in het Kurmanci en twee in het Zaza, een Koerdisch dialect dat vooral in de provincie Dersim (Turks: Tunceli) wordt gesproken. De nieuwe regering-Demirel had bij haar aantreden toestemming gegeven tot publikaties in deze taal. Uitgever Zeki Okcioglu schrijft in het eerste nummer geen tegenwerking te hebben ondervonden bij de voorbereiding van het blad dat zal streven naar “vredige samenleving tussen de beide volken, Turken en Koerden, zoals die eeuwenlang heeft bestaan”.

Premier Demirel van zijn kant zei gisteren op een persconferentie bij de afsluiting van de eerste veertig dagen van zijn regering, dat de liberale koers ten opzichte van de Koerden onveranderd zal worden voortgezet: volledige rechten voor alle burgers, maar vernietiging van de PKK (de Arbeiderspartij Koerdistan, die gewapende strijd voert voor afscheiding of ten minste autonomie voor de Koerden). Hij bagatelliseerde de heftige incidenten die zich vorige week hebben voorgedaan rondom een Koerdische afgevaardigde, nadat deze een gesneuvelde PKK'er “broeder” had genoemd.

Vorige week kwamen bij gewelddadigheden in totaal 44 Turkse en Koerdische burgers en strijders om. Opperbevelhebber Dogan Güresh heeft tijdens de begrafenis van drie gesneuvelde Turkse militairen in een gesprek met de vader van een hunner “wraak” beloofd. Nog hoger laaide de woede op naar aanleiding van de bestorming van een warenhuis bij Istanbul waarbij elf Turkse burgers verbrandden.

PKK-leider Abdullah Öcalan heeft vanuit Damascus verklaard dat hij geen bevel had gegeven tot deze actie maar dat hij groeperingen die ertoe over waren gegaan steunde en dat er meer acties zouden volgen “als het zo doorging”.

Met dit laatste doelde hij op de beschieting van een menigte Koerdische burgers tijdens de begrafenis in Lice, waarbij tien doden vielen en waartegen de warenhuisactie een represaille was. In protest tegen het eerste bloedbad hebben de meeste winkeliers van de nabijgelegen stad Batman hun zaken gesloten.

Inmiddels zijn er bomaanslagen gepleegd op vijf van deze dichte winkels, die eigendom waren van vooraanstaande leden van de PEK, de legale, Koerdisch georiënteerde Partij van de Volksarbeid. Feridun Yazar, de nieuwe president van deze partij, heeft bekendgemaakt over aanwijzingen te beschikken dat de aanslagen zijn uitgevoerd door een islamitische organisatie, de Koerdische Hezbollah, die ook betrokken zou kunnen zijn bij de vele andere mysterieuze geweldshandelingen, waaronder moorden, van de laatste maanden.

“Wij weten niet of de organisatie in verbinding staat met de staat of de veiligheidsorganen”, zei hij veelbetekenend. Öcalan verklaarde onlangs in een vraaggesprek dat de nieuwe regering met haar goede bedoelingen feitelijk machteloos is in het gebied wegens de sabotage door duistere machten die hij “anti-guerrilla” noemde.

    • Frans van Hasselt