Dit jaar meer vuurwerk en minder champagne

ROTTERDAM, 31 DEC. De oudejaarsavondviering van dit jaar kenmerkt zich in Nederland volgens de laatste statistische inzichten door een verhoogde inzet van vuurwerk maar een opmerkelijke teruggang in de consumptie van champagne. In beide trends volgt Nederland de internationale ontwikkelingen die in het bijzonder de champagneboeren zorgen baren.

Sinds 1988 loopt de Franse champagne-afzet jaarlijks aanmerkelijk harder terug dan deze in de twintig jaar daarvoor steeg. In de streek Champagne noemt men de trend al ronduit catastrofaal. De afgelopen twee jaar daalde de afzet met 12 procent, de export naar de VS (na Engeland en Zwitserland de derde importeur) is zelfs met 25 procent afgenomen.

Champagne is een schuimige, laag alcoholische wijn die men twee keer heeft laten gisten, de laatste keer in de fles zelf. Het bezinksel dat daarbij ontstaat moet altijd met een kunstgreep worden afgetapt voor de drank in het verkeer gaat.

De handel in vuurwerk, legaal en illegaal, floreert. Volgens de Nederlandse federatie van vuurwerkimporteurs is de omzet van het legaal verhandelde vuurwerk dit jaar met 10 procent gestegen tot 40 miljoen gulden. Vooral siervuurwerk, als "kraters' en "vulkanen', wordt dit jaar veel verkocht. Ook uit Duitsland geïmporteerde vuurpijlen, die zo'n 60 meter de lucht in vliegen en dan uitwaaieren zijn populair. Illegaal vuurwerk, dat volgens schatting 20 procent van de totale handel uitmaakt, is in Amsterdam en Rotterdam meer, in Den Haag minder onderschept dan in voorgaande jaren.