DE LUCHT VAN OUDJAAR

De Amerikaanse psycholoog William Dember van de Universiteit van Cincinnati zegt dat mensen die aan de geur van munt of lelies worden blootgesteld minder snel in slaap vallen.

Ook schijnen lekkere luchtjes een gunstige invloed op stress te hebben en mensen, die een medisch onderzoek ondergaan, zijn minder angstig als ze vanille ruiken. In Japan zijn al een aantal kantoren voorzien van computergestuurde verstuivers die om de zoveel tijd een vleugje eucalyptus of een bloemengeur verspreiden.

Ook Robert Baron die als psycholoog verbonden is aan het Amerikaanse Ronsselaer Polytechnic Institute, heeft onderzoek gedaan naar de invloed die geuren op mensen hebben. Baron beweert dat mensen die de geur van luchtverfrissers ruiken hun werk beter doen omdat de aangename geur nu eenmaal de stemming verbetert en daardoor de produktiviteit wordt verhoogt. Baron zegt ook dat als je je huis snel wilt verkopen je moet zorgen dat er een lucht van versgebakken brood hangt als mogelijke kopers zich aandienen.

Ex-minister Neelie Kroes heeft zich ooit eens over dit onderwerp uitgelaten en ik ken wel kinderen die van haar opmerking misbruik maken. Ze zei: “Elk kind heeft recht op koekjeslucht”.

Binnenkort ruikt het hele huis weer naar zelfgebakken oliebollen. En omdat er dan toch beslag staat te rijzen kan er nog wel een extra deeg met gist bij. Voor wie geen bol of flap meer kan zien en het nieuwe jaar hartig wil beginnen het recept voor een brioche, die bij voorkeur in een geschulpte briochevorm gebakken wordt. Maar in een gewone cakevorm kan het ook.

Brioche met Roquefort en walnoten

200 gram bloem

1-2 theelepel suiker

10 gram gist

2 eetlepel warme melk

125 gram zachte boter

2 eieren

1 theelepel zout

75 gram Roquefort

50 gram walnoten

Zet de in blokjes gesneden Roquefort koel weg. Doe de bloem in een kom. Los de gist op in de melk en voeg de suiker toe. Doe dit mengsel bij de bloem. Doe de eieren en de helft van de boter en het zout in de kom en kneed er een elastisch deeg van. Dit werkje gaat het snelst met een foodprocessor, maar laat de machine niet achter elkaar draaien. Gebruik de pulseknop en kneed steeds 10 seconden achter elkaar. Voeg als je het deeg kunt uittrekken tot een dun vel zonder dat het kapot gaat de resterende boter toe en meng het er met enkele "impulsen' doorheen. Haal het deeg uit de kom en werk met de hand de stukjes Roquefort en gepelde walnoten door. Laat het deeg op een warme plek een half uur rijzen. Druk het deeg plat, maar kneed het niet meer. Haal er ongeveer vier-vijfde af en maak er een mooie bol van die in de ingevette brioche vorm wordt gelegd. Maak van het overgebleven deeg een klein bolletje en leg het middenop de grote bol. Laat dit deeg nog eens anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius en bak de hartige brioche in een half uur gaar. Haal de brioche uit de vorm en laat haar op een rooster uitdampen. De brioche kan warm maar ook koud gegeten worden.

    • Anne Scheepmaker