Azeri in aanval op hoofdstad van Karabach

MOSKOU, 31 DEC. In Nagorny-Karabach is de strijd tussen Azeri en Armeniërs opgelaaid. Armenië maakte gisteren melding van voortdurende bombardementen door Azerbajdzjaanse troepen op Stepanakert, de hoofdstad van de enclave.

Volgens de Armeniërs worden de bombardementen, die gisterochtend begonnen, uitgevoerd door troepen van het Azerbajdzjaanse ministerie van binnenlandse zaken, die naar Nagorny-Karabach zijn gestuurd nadat Rusland alle eenheden van het Rode Leger uit het door een meerderheid van Armeniërs bewoonde gebied had teruggetrokken. Vijfhonderd Azerbajdzjaanse militairen zouden strategische posities rondom Stepanakert hebben ingenomen en zijn “een intensief bombardement” begonnen. Er zouden veel slachtoffers zijn. Het ziekenhuis van de stad is bij het bombardement getroffen.

Het bestuur van Nagorny-Karabach stuurde gisteren telegrammen naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de EG, de lidstaten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en maarschalk Sjaposjnikov - de bevelhebber van de troepen van de voormalige Sovjet-Unie - waarin het zich beklaagde over “een nieuwe genocide op Armeniërs”. Volgens het bestuur van de enclave kan alleen een interventie van troepen van het Gemenebest een eind maken aan het optreden van de Azerbajdzjaanse troepen.

In Azerbajdzjan is niet gereageerd op de Armeense beschuldigingen. President Moetalibov liet in Minsk weten bereid te zijn de dialoog met Armenië over de kwestie-Nagorny-Karabach te hervatten. Volgens de Russische televisie verzette Moetalibov zich echter tegen pogingen, de zaak te bespreken op de top van elf presidenten van de lidstaten van het Gemenebest in Minsk.

Nagorny-Karabach maakt deel uit van Azerbajdzjan, maar wordt bewoond door een meerderheid van Armeniërs. In de afgelopen twee jaar zijn bij gevechten tussen gewapende eenheden van beide bevolkingsgroepen naar schatting duizend doden gevallen. (Reuter)