Aanhoudingen in verband met smokkel uranium uit Siberië

ROME, 31 DEC. Een Italiaanse onderzoeksrechter vermoedt op het spoor te zijn van een internationale bende die radio-actief materiaal voor kernwapens vanuit de voormalige Sovjet-Unie smokkelt naar landen in het Midden-Oosten, waarschijnlijk Irak en Libië.

In verband met deze affaire zijn in Italie en Zwitserland zeven mensen aangehouden, onder wie de honorair consul van Honduras in Zürich en twee Italiaanse zakenmensen. Geen van hen is gevangen gezet.

Volgens het dagblad de Corriere della Sera zijn bij het justitiële onderzoek documenten gevonden die leiden naar een militaire basis in Irkoetsk, in Siberië. Hiervandaan zouden voormalige officieren van de KGB en van de militaire geheime dienst GRU direct na de mislukte augustuscoup zijn begonnen met de smokkel.

De zaak is in oktober aan het rollen gekomen, toen een Zwitser in de Italiaanse stad Como, vlak bij de grens, werd aangehouden met vier gram plutonium. Hij vertelde officier van justitie Romano Dolce dat deze kleine hoeveelheid moest dienen om zijn contactpersoon, die hij op het vliegveld van Milaan zou ontmoeten, te bewijzen dat hij in staat was de waar te leveren.

De man vertelde dat in Zürich nog dertig kilo uranium was verborgen. Deze is op 11 november door de Zwitserse autoriteiten in beslag genomen. Hij sprak ook over tien kilo plutonium. Deze voorraad is niet gevonden en is volgens officier van justitie Dolce nog in omloop, “mogelijk in Italië”.

Dolce verklaarde gisteren dat hij vermoedt dat Italië een sleutelrol speelt in de smokkel van radio-actief materiaal vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar het Midden-Oosten. Zwitserse autoriteiten hebben gezegd te vermoeden dat het eerder om een bende oplichters dan om een bende smokkelaars gaat, omdat de in beslag genomen uranium slechts zwak radio-actief is. Maar volgens Dolce is dat precies het soort uranium dat in Russische technologie wordt gebruikt. Hij zei dat het materiaal bestemd was voor landen in het Midden-Oosten “met technologie uit het Oosten, zoals Libië en Irak.” Het materiaal is volgens Dolce ongeschikt voor de technologie die in Westerse landen wordt gebruikt.

De Corriere della Sera meldt dat er bij het onderzoek ook documenten zijn gevonden die wijzen op handel in tactische raketten. Het Israelische dagblad Haaretz heeft gemeld dat de afgelopen weken Russische militaire technologie te koop is aangeboden aan Tel Aviv, waaronder MiG-29 gevechtsvliegtuigen, luchtdoelraketten en radarsystemen.

    • Marc Leijendekker